"Kusurluluk; hem ceza hukukunda hem de özel hukukta önemli ve problemli bir alandır. Özellikle 5237 sayılı TCK ile getirilen yeni düzenlemeler kusurluluğa ilişkin Alman doktrinindeki tartışmaları Türk doktrinine taşıyarak uygulamada kafa karışıklığı yaratarak belirsizliklere neden olmaktadır.
Kusurluluk, suçun maddi ve hukuka aykırılıktan oluşan objektif nitelikteki unsurlarının, fail ile olan psikolojik ilişkisinin objektif olarak değerlendirilmesi olmaktadır. Bu değerlendirme, failin haksızlığı tercih etmeme imkânı varken haksızlığı tercih etmesi üzerinden yapılmaktadır.
Kusurluluk, suçun bir unsuru olup failin psişik faaliyeti ile sonuç arasındaki iradi ilişkidir. Bu psikolojik ilişki kast ve taksir şeklinde ortaya çıkabilir. Sübjektif ceza sorumluluğun esası, kast ve taksir olarak düzenlenmiştir.
Kast ve taksir, haksızlığın ayrılmaz parçası ve böylece hareketin kusurlu olarak değerlendirilmesinin objesidir. Ayrıca kast ve taksir cezanın tayini açısından birer kusurluluk şeklidir. Diğer bir ifadeyle, kast ve taksirin çifte işlevi bulunmakta olup, hem cezanın temelini oluşturur hem de cezanın sınırını belirler. Failler kast ve taksir düzeyindeki kusurları oranında cezalandırılırlar.
Bu kitap; uygulamaya ışık tutmak amacıyla hem akademisyen hem de uygulamacı olan bir Cumhuriyet savcısı tarafından yalın ve anlaşılır bir dilde yazılmış olup, ceza hukukunun uygulamasına katkı sunmayı hedeflenmektedir." (Tanıtım Yazısı)
Konu Başlıkları
"Ceza hukukunda kusurlu sorumluluğun türlerinden olası kast ve bilinçli taksir kavramları ceza hukukunun önemli ve problemli alanlarındandır. Bu eserde olası kast ve bilinçli taksir kavramları değişik suç tipleri kapsamında Yargıtay kararları ışığında incelenerek uygulamaya ışık tutacak öneriler sunulmuş.
5237 sayılı Türk Ceza Kanunun da kusur şekilleri olarak düzenlenen olası kast ile bilinçli taksir kavramları arasında çok ince bir çizgi mevcut olup, tanımların doğru yapılmaması durumunda kavram kargaşası olabileceği ve uygulamada çelişkiler yaratabileceği düşüncesiyle, özellikle olası kast ile bilinçli taksir kavramlarının tanımları, unsurları ve çeşitlerini belirterek, birbirleri arasındaki ayrımı belirleyen kriterleri incelenmeye çalışılmış."
(Önsözden)
Konu Başlıkları
"Ceza hukukunda uzlaşma kurumu alternatif bir uyuşmazlık çözüm yöntemi olup, 2016 yılında uzlaşma ile ilgili yapılan yasal düzenlemeler ceza yargılamasında devrim niteliğindedir.
Kitap uzlaşma kurumuna ışık tutmak ve uygulamayı şekillendirmek amacıyla yazılmıştır."
(Tanıtım Yazısı)
"Bu kitapta bilişim suçlarının neler olduğu, hangi şekillerde işlendiği, işlendiğinde şikâyet dilekçesinin nasıl hazırlanacağı, iddianamenin nasıl yazılacağı, delillerin neler olduğu, hangi delillerin nereden nasıl istenmesi gerektiği ve hükmün hangi deliller esas alınarak gerekçelendirilerek nasıl kurulması gerektiği tüm aşamaları örneklerle incelenerek akademik bakış açısıyla, uygulamaya ışık tutmak ve uygulamayı sadeleştirmek için öneriler ve çözüm yolları içerir bir şekilde hazırlanmış.
Yargıtay kararları ışığında bilişim suçları ve bilişim suçları ile birlikte işlenen benzer suçlar, bilişim suçları ile kesiştikleri oranda tüm yönleriyle incelenmeye çalışılmış.
Kitap sadece hukukçulara yönelik yazılmamış olup, bilişim sistemlerini kullanan tüm şahısların okuyup anlayabileceği tarzda açık bir şekilde yazılmış."
(Önsözden)
Konu Başlıkları
"Trafik güvenliğini kasten ve taksirle tehlikeye sokma suçları, alkolun tesiri ile araç kullanmak sureti ile trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçu, trafikde taksirle yaralama suçu, trafikde taksirle öldürme suçu, trafik ceza hukuku."
(Tanıtım Bülteninden)
Konu Başlıkları
"Çoçukların ceza hukuku bilinci ile donatılarak hangi eylemlerin suç olduğu ve hangi suçların cezalarının ne kadar oldugu konusunda farkındalık yaratarak daha az suç işlenmesini sağlamaya yönelik Türkiye 'deki ilk önleyici ceza hukuku kitabıdır.
Hukuk fakültelerindeki ceza hukuku eğitiminin bir özeti olup herkesin anlayabilecegi bir dilde yazılmıştır."(Tanıtım Bülteninden)
Konu Başlıkları