"Son basıdan bu yana özellikle Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni konusunda yapılan değişiklikler ile 2019 yılı başından itibaren uygulanmaya başlanan ticari işlerde zorunlu arabuluculuk konusu çalışmaya eklenmiş.
Kitabın yeni basısında, Ticari İşletme Hukukunu ilgilendiren ve 01.09.2019 tarihine kadar çıkarılmış Kanun, Yönetmelik ve Tebliğler ile öğretideki görüşler dikkate alınmış."
(Tanıtım Yazısı)
Konu Başlıkları
"“Ticari İşletme Hukuku” isimli çalışmayla başlattığımız genel esaslar serisi “Sigorta Hukuku” isimli kitabın ardından “Şirketler Hukuku” isimli bu çalışmayla devam ediyor. Önümüzdeki döneme yetiştirmeyi umut ettiğimiz “Kıymetli Evrak Hukuku” isimli çalışmayla hukuk fakültelerinde öğrenim gören öğrencilerimizin ticaret hukuku alanındaki derslerinde ihtiyaç duydukları kaynak ihtiyacına cevap vermeye çalışacağız.
Bu çalışma esasen geçmişi uzun yıllara dayanan bir düşünce ve projenin gecikerek de olsa ortaya konmuş halidir. Eserin hazırlanma amacı, lisans öğrencilerinin ders kitabı ihtiyacını karşılamak olarak belirlendiğinden, tartışmalı konularda doktrindeki görüş farklılıklarına atıf yapmakla yetinilmiş veya konuya ilişkin çok kısa değerlendirmeler yapılmıştır.
Çalışmada 1 Mart 2019 tarihinde yürürlükte olan mevzuat hükümleri esas alınmıştır." (Tanıtım Yazısı)
"2018 yılında zaman darlığı sebebiyle iki ayrı kitap olarak yayınladığımız “Sigorta Hukuku” adlı eserimizi gözden geçirerek tek cilt halinde yeni baskıya hazırladık. Bu baskıda “kaza sigortası” ile “hastalık ve sağlık sigortası” konularını da metne ekleme fırsatı bulduk. İkinci baskıdaki bir diğer yenilik de “Ticari İşletme Hukuku” isimli kitabımızda da en başından itibaren birlikte olduğumuz Prof. Dr. Mehmet ÖZDAMAR’ın kitapta yerini almasıdır. Sigorta hukuku alanında önceki çalışmalarının ve birikimlerinin bu baskıya ve sonraki baskılara katkıda bulunacağından eminiz.
Çalışmada 20 Şubat 2019 tarihinde yürürlükte olan mevzuat hükümleri esas alınmıştır.
Kitabın düzenlenmesi, yazım hatalarının giderilmesi ve diğer eksikliklerinin tamamlanması konusunda destek veren araştırma görevlimiz Gözde Sena ERGİNBAY’a çok teşekkür ediyoruz." (Önsözden)
"Marka Hukuku Temel Esaslar isimli çalışmamızın ilk baskısı yoğun bir talep gördü. Birinci baskıdan sonraki iki yıllık sürede yeni bir Marka Kanununa kavuşma hayallerimiz yine gerçekleşmedi. Bilakis yürürlükteki 556 sayılı KHK’nın bazı hükümleri Anayasa Mahkemesi tarafından haklı olarak iptal edildi. Anayasa mahkemesinin önünde iptal edilmeyi bekleyen başka bazı maddelerin olduğunu da biliyoruz. Dileğimiz yüce TBMM’nin seçimlerden sonra ihtiyaçlara cevap verebilecek yeni bir Marka Kanunu çıkarmasıdır.
Kitabımızın ilk baskısını takip eden günlerde yapılan Marka Vekilliği sınavı ve Patent Vekilliği sınavı soru iptalleriyle gündeme geldi. Her bir sınavda en az 15 soru iptal edilerek tüm adayların bu soruları doğru cevapladığı varsayımı ile sonuçlar açıklandı. Kanaatimizce bu kadar çok sorunun iptal edildiği bir sınavın ölçme ve değerlendirme kabiliyeti kalmayacağından iptali gerekirdi. Bir diğer sorun da sonuçların açıklanmasında yeterli şeffaflığın olmaması, herkesin sadece kendi sonucunu görebilmesiydi. Dileğimiz ve beklentimiz bundan sonraki sınavların daha objektif, soruların doğru ve değerlendirmenin adil olmasıdır.
Marka vekilliği sınavına girecek değerli okuyucularımızla paylaşmak istediğimiz bir diğer husus da Patent Vekilliği ve Marka Vekilliği Sınav Yönetmeliğinin değiştirilmesi hususudur. Sınavın bu kez doğrudan TPE tarafından yapılması planlanmaktadır.
İşte tüm bu gelişmeler çerçevesinde kitabın ikinci baskısı hazırlanmıştır. Özellikle ulusal kaynakların güncel baskıları esere işlenmiştir. Anayasa Mahkemesi kararları ve mevzuattaki değişiklikler (patent vekilliği ve marka vekilliği sınav ve sicil işlemlerine ilişkin yönetmelik ile mal ve hizmet sınıflandırma tebliği) çalışmaya yansıtılmaya ve birinci baskıdaki yazım hataları ile ifade bozuklukları giderilmeye çalışılmıştır." (Tanıtım Yazısı)