Medeni usul hukukunda, kural olarak taraflarca getirilme ilkesi geçerli olmakta; dava malzemesi olan vakıaları ve delilleri tarafların mahkemeye sunmaları gerekmektedir. Tarafların getirdikleri dava malzemesi ışığında hukuk kurallarını uygulama ve hakkaniyete uygun bir karar verme görevi ise, hakime ait olmaktadır. Medeni usul hukukunun amacı, sübjektif hakların gerçekleştirilmesi olduğundan, hakkı ihlal edilen veya ihlal edilme tehlikesi altına bulunan tarafın haklarının himaye edilmesi için yargı organları nezdinde hukuki korunma talep etmesi üzerine, yargı organı önüne gelen uyuşmazlığı çözmek zorundadır. Hakim, söz konusu talebi inceleyip gerekli yargılama faaliyetini gerçekleştirecek ve hükmünü verecektir. Bu çerçevede, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 33. maddesinde hakimin Türk Hukuku'nu re'sen uygulayacağı belirtilmiş; ilgili hükmün paralelinde, Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun'un 2. maddesinin 1. fıkrasında hakimin Türk kanunlar ihtilafı kurallarını ve bu kurallara göre yetkili olan yabancı hukuku re'sen uygulayacağı düzenlenmiştir.(ARKA KAPAKTAN)
Uluslararası Usul Hukukçuları Birliğinin dört yılda bir gerçekleştirdiği 15'inci Kongresi 25-28 Mayıs 2015 tarihlerinde İstanbul'da yapılmıştır. Bu kongre Türk Medeni Usul Hukukçuları adına MİHBİR ve International Association of Procedural Law (IAPL) ile birlikte düzenlenmiştir. Kongreye yirmiden fazla ülkeden iki yüz elli civarında meslektaşımız katılmıştır. Türk medeni usul hukukçuları olarak böyle bir kongreyi gerçekleştirebildiğimiz için büyük bir memnuniyet ve onur duyuyoruz. Dört gün süren bu toplantıda çeşitli ülkelerden tebliğler sunulmuş ve tartışılmıştır. Kongre'nin ilk gününde 'Özel Hukuk ve Ceza Hukukunda Geçici Hukuki Koruma Yolları' ve 'Miktar Olarak Küçük Uyuşmazlıklar ve Basit Yargılama Usulü' tartışılmıştır. İkinci gün ise 'Dolaşım Hakkına İle İlgili Özel Hukuka İlişkin Kısıtlamalar' ve 'Şahsi Nitelikte Zorlayıcı Kararlar' konulu iki ayrı tebliğ sunulmuş ve tartışılmıştır. Üçüncü gün ise iki ayrı oturumda 'Kurumsal Reformlar' ve 'Yargısal Yollar' isimli iki ayrı oturum yapılmıştır.(ÖNSÖZDEN)
Galatasaray Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Özel Hukuk Anabilim Dalı’nda doktora tezi olarak hazırlanan bu çalışma, 27.12.2013 tarihinde Sayın Prof. Dr. Hakan Pekcanıtez başkanlığında, Sayın Prof. Dr. Selçuk Öztek, Sayın Prof. Dr. Ali Cem Budak, Sayın Prof. Dr. Muhammet Özekes ve Sayın Doç. Dr. Güray Erdönmez’den oluşan jüri önünde savunulmuş ve başarılı bulunarak oybirliği ile kabul edilmiştir. Tez, savunulduğu şekliyle basıma hazırlanmış olmakla birlikte, jüri üyelerinin değerli görüşleri dikkate alınarak ve savunmadan sonra yayınlanan eserlere de yer verilerek düzenlenmiştir. (Tanıtımdan)
Konu Başlıkları