Özel Ceza Hukuku'nun, bu kitapla beşinci cildi tamamlanıyor. Türk Ceza Kanunu'nun yürürlüğe girdiği 2005 yılından bu yana, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Bölge Adliye Mahkemesi, Yerel Mahkemeler ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları ile öğretide ileri sürülen görüşlerin bir araya getirilmesi, yorumlarının yapılması bir gereklilikti. İşte Özel Ceza Hukuku beşinci cilt, bu gerekliliğin ancak bir bölümünü karşılamaktadır. Aslında bir ülkedeki hukuk uygulaması ile öğretisine dayanarak yeni eserler yayınlamak hem toplum hem de hukuk dünyası için bir zorunluluktur. Geçmiş yıllardaki hukukun çizgisini bugünlere getirmek, mahkeme kararları ile öğretisel görüşleri bugünün yargıcına, savcısına, avukatına, hukukçusuna, bilim insanına ulaştırmak hukukun daha ilerlemesini, gelişmesini sağlar. Özel Ceza Hukuku kitaplarını hazırlamamızın nedeni budur. Kavramların bugünkü durumlarını irdelerken, yorumlarken geçmişi de görmek ve değerlendirmek…. Tıpkı Fransız hukukunda devamlı olarak yayınlanan "Jurisclasseurs" serisinin Ceza Hukuku bölümü gibi… Türk hukukunun bu yöntemle ilerlemesi ceza hukuku biliminin gelişmesini ve çağdaşlaşmasını sağlayacaktır.(ÖNSÖZDEN)
Özel Ceza Hukuku serisi IV.cildi ile Türk Hukuk bilimi dünyasında genç ceza hukukçularının emek ve çabaları sonucunda özgün bir yayın özelliğini kazanmaya başladı. Bu yayın genç bilim insanlarının, çalışmalarını bir kurum düzeyine eriştirmelerinin göstergesidir. Bu kitap TCK 141-169. maddelerinde yer alan "Malvarlığına Karşı Suçlar" bölümünün incelemesini içermektedir. Bu geniş bölümde bulunan suçlar, güncel ve somut yaşayışta çoklukla karşılaşılan suçlardır. Bu açıdan kitap hep konuşulan, irdelenen tartışılan konuları içinde bulundurmaktadır.(ÖNSÖZDEN)
Bu kitap ile Özel Ceza Hukuku serisinin III. cildi yayım hayatına giriyor… Konusu "Hürriyete, Şerefe, Özel Hayata, Hayatın Gizli Alanına Karşı"Suçlar... Bunların bir bölümü, önceki TCK. da da vardı: Tehdit, cebir, hakaret, konut dokunulmazlığını ihlal, kişinin özgürlüğünü kısıtlama gibi… Bir bölüm suçlar da YTCK ile yürürlüğe girmiştir ve uygulanma alanları da gittikçe genişlemektedir. Tıpkı nefret söylemi, özel hayatın gizliliğini ihlal ve kişisel verilerin kaydedilmesi, yayılması gibi…
Bu kitap ile bir grup genç bilim insanı, uzun süredir içlerinde taşıdıkları özlemi gerçekleştirme yolunda ilk adımı atmaktadır. Her biri ayrı hukuk fakültelerinin ceza hukuku öğretim üyeleri olan değerli gençler, son on yılda hukuk dünyamızda en önemli çalışma, uygulama, görüşme, tartışma ve eleştiri konularından biri olan 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nda yer alan suçları bilimsel yöntemle incelemişlerdir. Nesnel, her görüşe değinen, olumlu ve olumsuz görüşleri belirten ve kişisel düşünceleri de aktaran bu yayın ile genç kuşak kendi sesini duyurmaktadır. Yeni Türk Ceza Kanunu'nun yürürlüğünden bugüne pek çok yayın Türk hukuk dünyasına sunulmuştur. Hepsi çok değerli ve yararlı olan bu yayınların yanı sıra bugün ilk cildi yayınlanan bu çalışmanın da aynı niteliğe kavuşması dileği içinde bulunmaktayız. Çalışmanın konusu tamamen YTCK'daki suçlarla ilgili olduğundan yayına "Özel Ceza Hukuku" başlığı verilmiştir. Genellikle kullanılan "Suçlar", ya da "Özel Hükümler" başlıkları konunun özelliğini geniş açıdan belirtmediğinden bu başlık seçilmiştir.(TANITIM YAZISI)
2016 yılı başlarında yayınlanan Özel Ceza Hukuku serisinin ikinci cildi bu kitapla hukuk dünyasına girmiş bulunuyor. Bu yayın etrafında birleşmiş hukukçularda varolan hukukun üstünlüğü, özgürlüklerin ve hakların kutsallığı, insanın en büyük değer olduğu düşünceleri kitabın kısa zamanda yayın hayatına girmesine neden oldu. Bu düşüncelerin yansıdığı suç biçimleri bu ciltte ayrı ayrı incelendi, araştırıldı, öğretideki görüşler aktarıldı, tartışıldı. Özetle, Özel Ceza Hukuku I kitabında hangi yöntem izlendiyse bu kitapta da aynı yöntem izlendi. Bunun nedenini açıklamak mümkündür: Ülkemizde bugüne kadar suçları incelemede belirli bir yöntem izlenmiştir; bu yöntem pek çok bilim insanı ve uygulama yönünden de benimsenmiştir; dolayısıyla bu yöntemin ana unsurlarını devam ettirmek ve çağdaş tutum ve yaklaşımlara da yer vermek uygun olacaktır.(ÖNSÖZDEN)
İçindekiler
*İletişim Hukuku
*Temel Kavramlar
*Temel Özgürlükler ve Düşünce Özgürlüğü
*Basın Özgürlüğü
*Giriş
*Basın Özgürlüğünün Bugünkü Durumu
*Basın Özgürlüğü ve Uluslararası Topluluk
*Basın Özgürlüğünü Engelleyici Unsurlar
*Basın Özgürlüğünün Gerçekleşme Koşulları
*Türkiye’de Basın ve Özgürlüğü
*Türkiye’de Basın Özgürlüğünün Tarihçesi
*Türkiye’de Basın Özgürlüğünün Bugünkü Durumu
*İdari Rejim
*Basılmış Eserler
*Süreli Yayınlar
*Çağdaş Yayıncılıkta Görev
*Ceza Rejimi
*Ceza Rejimi Kavramı
*Basın Suçlarından Dolayı Hukuki Sorumluluk
*Basın Kanununda Yayın Sınırlamaları
*Basın Suçlarında Yargılama Usulü