Özellikle büyük şehirlerde yoğun bir dönüşüm faaliyeti başlatan ve çeşitli hukuki sorunları da beraberinde getiren 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun, kamuoyunda çok tartışılmış ve uygulamada da çok sayıda uyuşmazlık yaratmış bulunmaktadır. Kentsel dönüşüm için getirilen hukuk kuralları genellikle sınırlı, olağanüstü ve geçici bir hukuki rejim öngörmekte ise de, 6306 sayılı Kanun'un uzunca bir süre hukuk uygulamasını meşgul edeceği anlaşılmaktadır. Bu çalışmada 6306 sayılı Kanun uygulamasından doğan bazı özel hukuk sorunları yanında, esas itibariyle uygulamada en geniş yere sahip olan riskli yapı kavramı ve riskli yapı hakkında alınacak kararlara ve bu kararların geçersizliğine ilişkin esaslar incelenmiş bulunmaktadır.(ÖNSÖZDEN)
İnşaat sektöründeki gelişmelere paralel olarak inşaat hukuku alanında da her geçen gün yeni ve daha çok sayıda hukuki sorunla karşılaşıldığı görülmektedir. İnşaat hukuku, başta inşaat sözleşmeleri, tüketicinin korunması, tüketici kredileri, kentsel dönüşüm hukuku, tahkim ve diğer alternatif uyuşmazlık çözümleri olmak üzere sadece özel hukuk alanında dahi, farklı ve çeşitli boyutları olan bir alanı kapsamaktadır. Keza çok geniş bir toplum kesimini ilgilendirmesi ve ülke ekonomisi içerisinde önemli bir yer tutması bakımından toplumsal ve ekonomik etkileri de aynı oranda geniş ve büyük olmaktadır. İnşaat hukukunun bu önemi ve güncelliği de göz önünde bulundurulmak suretiyle, hukuk literatürüne ve uygulamasına katkı sağlamak amacıyla İstanbul Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi ve Türk-Alman Üniversitesi Hukuk Fakülteleri tarafından 10-11 Kasım 2016 tarihlerinde Uluslararası İnşaat Hukuku Sempozyumu düzenlenmiştir. İşte bu kitabın temelini anılan Sempozyumda sunulan tebliğler oluşturmaktadır.(ÖNSÖZDEN)
Gelir paylaşımlı inşaat sözleşmelerinin, günümüzde gerçekleştirilen inşaat projelerinde her geçen gün uygulamasının arttığı ve daha fazla bir önem arz etmeye başladığı açıkça görülmektedir. Bu bakımdan gelir paylaşımlı inşaat sözleşmelerinin önümüzdeki dönemde artan bir şekilde hukuk uygulamasını ve literatürünü meşgul edeceğini öngörmek yanıltıcı olmayacaktır. Bu sözleşmelerden doğan ve cevap bekleyen çeşitli hukuki sorunların değerlendirilmesi ihtiyacı belirgin bir şekilde hissedilmektedir. İnşaat sözleşmelerinin, sadece sözleşmenin tarafları için değil, başta inşaattan bağımsız bölüm alan alıcı üçüncü kişiler ve inşaatın meydana getirilmesinde rolü bulunan taşeronlar olmak üzere çok daha geniş bir kitle ve hatta genel olarak ülke ekonomisi için önemli sonuçları olduğu göz önünde bulundurulduğunda, konunun önemi çok daha belirgin bir hale gelmektedir. Bu ihtiyacı kısmen dahi olsa giderebilmek amacıyla İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi olarak 15 Aralık 2014 tarihinde düzenlemiş olduğumuz Gelir Paylaşımlı İnşaat Sözleşmeleri Çalıştayı ile konu akademisyenler, hukuk uygulamacıları ve inşaat sektörü temsilcilerinden oluşan geniş bir katılımla ve pek çok yönüyle tartışılmış bulunmaktadır. Bu kitap anılan Çalıştayda sunulan başlıca bilimsel eserlerin bir araya getirilmesinden oluşmaktadır. ( Önsöz'den)
Sistematik Fihrist
Türk Borçlar Kanunu
Genel Gerekçe
Adalet Komisyonu Raporu
Karşılaştırmalı Metin
Türk Borçlar Kanununun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun
Milletlerarası Mal Satımına İlişkin Sözleşmeler Hakkında Birleşmiş Milletler Antlaşması
Madde Karşılaştırma Tablosu (Yeni TBK >> Eski BK)
Madde Karşılaştırma Tablosu (Eski TBK >> Yeni BK)
Kavram Dizini