"“Uygulamalı Ceza Hukuku Genel Hükümler (Pratik Çalışma Kitabı)” isimli çalışma, öğrencilerimizin sınavlarda başarı sağlayabilmeleri için yardımcı kaynak olarak hazırlanmıştır.
Çalışmada yazarların görev yaptığı hukuk fakültelerindeki sınav soruları, kronolojik olarak cevaplandırılmıştır. Çalışmada çözümsüz sorular da yer almıştır. Ayrıca ceza hukuku genel hükümler dersinin pratik kurları için güncel mahkeme kararlarına da yer verilmiştir." (Tanıtım Yazısı)
"“Gerekçeli Ceza Kanunları” isimli çalışmamızın 19 uncu baskısının tükenmesi ve ceza mevzuatında yaşanan değişiklikler sebebiyle bu baskının yapılması zarureti ortaya çıkmıştır. Kitapta, 09.09.2019 tarihine kadar mevzuatta yapılmış olan değişiklikler dikkate alınmış ve metne işlenmiştir.
Türk Ceza Kanunu
5252 Sayılı Türk Ceza Kanununun Yürürlük ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun
Ceza Muhakemesi Kanunu
5320 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun Yürürlük ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun
Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun
Kabahatler Kanunu
Çocuk Koruma Kanunu
Adlî Sicil Kanunu
Adlî Yargı İlk Derece Mahkemeleri İle Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanun
Denetimli Serbestlik Hizmetleri Kanunu
Terörle Mücadele Kanunu
Tanık Koruma Kanunu
Polis Vazife ve Salâhiyet Kanunu
Basın Kanunu
İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun
Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu
Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu
Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanunu
Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu (Cezai Hükümler)
Sermaye Piyasası Kanunu (Cezai Hükümler)
Bankacılık Kanunu (Cezai Hükümler)
Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun
Yakalama, Gözaltına Alma ve İfade Alma Yönetmeliği
Adlî ve Önleme Aramaları Yönetmeliği
Ceza Muhakemesinde Beden Muayenesi, Genetik İncelemeler ve Fizik Kimliğin Tespiti Hakkında Yönetmelik
Suç Eşyası Yönetmeliği
Ceza Muhakemesinde Uzlaştırma Yönetmeliği" (Tanıtım Yazısı)
"Ceza Hukuku Özel Hükümler isimli kitabımızın 18. baskısını yapmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.
Geçen baskıda olduğu gibi bu baskımız da genç meslektaşlarımız Doç. Dr. Mehmet Emin Alşahin ile Dr. Öğretim Üyesi Kerim Çakır’ın katkıları ile gerçekleşmiştir.
Doç. Dr. Mehmet Emin Alşahin, göçmen kaçakçılığı (m. 79), cinsel saldırı (m. 102), cinsel istismar (m. 103), reşit olmayanla cinsel ilişki (m. 104), cinsel taciz (m. 105) ile hakaret (m. 125 vd.), kişilerin hatırasına hakaret (m. 130) ve göreve ilişkin sırrın açıklanması (m. 258) suçlarını kaleme almıştır. Doç Dr. Alşahin, yardım veya bildirim yükümlülüğünün yerine getirilmemesi (m. 98), tehdit (m. 106) ve dini değerleri aşağılama (m. 216/3) suçlarını ise Prof. Dr. Mehmet Emin Artuk ile birlikte hazırlamıştır.
Dr. Kerim Çakır ise, suç eşyasının satın alınması veya kabul edilmesi (m. 165), başkasına ait kimlik veya kimlik bilgilerini kullanma (m. 268), suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama (m. 282) ve gizliliğin ihlali (m. 285) suçlarını yazmıştır.
Bu baskıda 17. Baskıda da belirttiğimiz gibi kitabımızda çok önemli değişiklikler gerçekleşmiştir. Bilindiği gibi 15. Baskı ve öncesinde suçun dört unsuru olduğundan bahisle suç tiplerini incelemiştik. Doktrindeki gelişmeler özellikle de 5237 sayılı yeni Türk Ceza Kanunu’nun esas aldığı suç teorisini dikkate alarak görüşümüzü suçun iki unsuru olduğu yönünde revize ettik. Buna göre suçun tipiklik ve hukuka aykırılık olmak üzere iki unsuru bulunmaktadır. Burada tipiklikten kastettiğimiz “genel manada ceza kanunlarının özel kısmında yer alan ve ceza tehdidi içeren suç tipi” dir. Diğer bir anlatımla, her suçun haksızlık içeriğini tasvir eden ve böylece haksızlığı oluşturan unsurlar bu başlık altında incelenmelidir.
Bu nevi tipikliğin aksi görüşlere rağmen yapı taşlarını maddi (objektif) ve manevi (sübjektif) unsurlar oluşturur. Suçun dış görünüm şeklini gösteren maddi unsurlara karşılık, manevi unsurlar failin iç dünyasının realiteleri olarak (örneğin kast, taksir) suç tipinde yer alır. Şu halde suç; “tipe uygun, hukuka aykırı bir haksızlık” olarak tanımlanabilir.
Kitap baştan sona güncellenmiş, doktrin ve uygulamadaki gelişmeler dikkate alınarak ilaveler yapılmış, kararlar işlenmiş, imla da gözden geçirilmek suretiyle bütünüyle yenilenmiştir." (Tanıtım Yazısı)
"“Uygulamalı Ceza Hukuku Özel Hükümler (Pratik Çalışma Kitabı)” isimli çalışma, öğrencilerimizin sınavlarda başarı sağlayabilmeleri için yardımcı kaynak olarak hazırlanmıştır.
Çalışmada yazarların görev yaptığı hukuk fakültelerindeki sınav soruları, kronolojik olarak cevaplandırılmıştır. Soruların çözümünde, sınavın yapıldığı tarihteki mevzuat hükümleri esas alınmıştır. Çalışmada çözümsüz sorular da yer almıştır. Ayrıca ceza hukuku özel hükümler dersinin pratik kurları için güncel mahkeme kararlarına da yer verilmiştir." (Tanıtım Yazısı)
"Ceza Hukuku Genel Hükümler isimli kitabımızın on üçüncü baskısını yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz.
Geçen baskıda olduğu gibi bu baskımız da genç meslektaşlarımız Doç. Dr. Mehmet Emin Alşahin ile Dr. Öğretim Üyesi Kerim Çakır’ın katkıları ile gerçekleşmiştir.
Doç. Dr. Mehmet Emin Alşahin; kusurluluğu etkileyen hallerden “cebir, yaş küçüklüğü, akıl hastalığı, sağır-dilsizlik, geçici nedenler, alkol ve uyuşturucu madde etkisi altında olma” ile “unsurların dışında kalan diğer haller”, “ceza kavramı, cezanın amacı ve nitelikleri”, “hapis cezasının çeşitleri”, “adli para cezası”, “belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma” ve “müsadere” konularını kaleme almıştır.
Dr. Kerim Çakır ise “hapis cezasının infazına başlama”, “hapis cezasının ertelenmesi”, “şartla salıverilme”, “tüzel kişiler hakkında güvenlik tedbirleri”, “sanığın ya da hükümlünün ölümü”, “af”, “önödeme ve uzlaştırma” konularını yazmıştır.
Bu çalışmamız da, 12. ve 11. Baskıda belirttiğimiz değişiklikler doğrultusunda güncellenmiştir. Bilindiği gibi 10. Baskı ve öncesinde suç teorisini, dört unsur altında incelemiştik. Doktrindeki gelişmeler, özellikle de yeni Türk Ceza Kanunu’nun esas aldığı suç teorisini dikkate alarak görüşümüzü suçun iki unsuru olduğu yönünde revize ettik. Buna göre suçun tipiklik ve hukuka aykırılık olmak üzere iki unsuru bulunmaktadır. Burada tipiklikten kastettiğimiz “genel manada ceza kanunlarının özel kısmında yer alan ve ceza yaptırımı içeren suç tipi”dir. Diğer bir anlatımla, her suçun haksızlık içeriğini tasvir eden ve böylece haksızlığı oluşturan unsurlar bu başlık altında incelenmiştir. Bu nevi tipikliğin, yapı taşlarını maddi (objektif) ve manevi (sübjektif) unsurlar oluşturur. Suçun dış görünüm şeklini gösteren maddi unsurlara karşılık, manevi unsurlar failin iç dünyasının realiteleri olarak (örneğin kast, taksir) ceza normunda yer alır. Şu halde suç; “tipe uygun, hukuka aykırı bir haksızlık” tır.
Kitap baştan sona bu anlayış çerçevesinde yenilenmiş, imla hataları düzeltilmiş, yeni Yargıtay kararları eklenmiş, özellikle suç teorisine ilişkin bölümlerin çoğu yeniden yazılmıştır. Kitabımızın her yeni baskısı çıktığında, derhal metin üzerindeki çalışmalarımız başlar, mevzuat ve uygulamadaki değişiklikler kitaba işlenir. Bu titiz çalışma sonucunda her yeni baskı bir öncekinden daha güncel, daha zengin bir hale gelmiş olur. Amacımız her zaman mükemmele ulaşmaya çalışmaktır." (Tanıtım Yazısı)
"“Uygulamalı Ceza Muhakemesi Hukuku (Pratik Çalışma Kitabı)” isimli metin, öğrencilerimizi hayata hazırlamak amacıyla yardımcı kaynak olarak derlenmiştir.
Çalışmada yazarların görev yaptığı hukuk fakültelerindeki sınav soruları, kronolojik olarak cevaplandırılmıştır. Soruların çözümünde sınavın yapıldığı tarihteki mevzuat hükümleri esas alınmıştır. Çalışmada çözümsüz sorular da yer almıştır. Ayrıca mesleki sınavlara hazırlanan öğrenciler için konu sıralaması dikkate alınarak test sorularına ve ceza muhakemesi hukuku dersinin pratik kurları için güncel mahkeme kararlarına da yer verilmiştir.
Kitapta, sıkça müracaat edilen 5271 s.lı CMK bakımından kanun adına ve kısaltmasına yer verilmemiş olup, doğrudan madde numarası kullanılmıştır (m.217 gibi). CMK dışındaki mevzuat bakımından ise kanunların tam adı veya kısaltmaları metin içinde yazılmıştır." (Tanıtım Yazısı)