"Kitapta, anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin ortakları ile kanuni temsilcilerinin şirketin vergi borç ve cezalarına ilişkin sorumlulukları, tarihsel süreç ve diğer ülke düzenlemeleri ile mukayeseli olarak, ilgili mevzuatta yapılan son değişiklikler, halihazırda tasarı aşamasında olan yasa çalışmaları ve yüksek yargı kararları ışığında ele alınmıştır. Sermaye şirketlerinin yönetim ve temsili ile kanuni temsilcileri Türk Ticaret Kanunu'nda düzenlenmiş olduğundan, bu Yasada yapılan en son değişiklikler, konunun aydınlatılması açısından etraflıca ele alınmıştır.
Soner ALTAŞ tarafından kaleme alınan bu eserde, Türk hukukunda sermaye şirketlerinin ortakları ile kanuni temsilcilerine yüklenilen sorumluluk hükümlerinin, başta Amerika Birleşik Devletleri ve bazı Avrupa Birliği üyesi ülkeler ile mukayesesi yapılarak ülkemiz düzenlemelerinin incelenen ülkelerin mevzuatına kıyasla ağır sorumluluk hükümleri taşıyıp taşımadığı, ayrıca ülkemiz mevzuatında konuya ilişkin olarak yapılan değişikliklerin tarihsel seyri incelenerek sorumluluk hükümlerinin zaman içerisinde ağırlaştırılıp ağırlaştırılmadığı irdelenmiş; bu sonuçlara dayanarak da ülkemiz ilgili mevzuatı ve uygulamasında gözlemlenen noksanlıklara, aksaklıklara ve hatalı uygulamalara dair önerilerde bulunulmuştur." (Tanıtım Yazısı)
Konu Başlıkları
"Anonim şirketler, kuruluşlarından tasfiye olunmalarına kadar Türk Ticaret Kanunu hükümlerine tabidirler. 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6102 sayılı yeni Türk Ticaret Kanunu anonim şirketlere yönelik birçok değişiklik ve yenilik öngörmüştür. Tek kişilik anonim şirket kuruluşuna ve tek kişilik yönetim kuruluna izin verilmesi; halka açık olmayan anonim şirketler için kayıtlı sermaye sisteminin, birikimli oyun ve kâr payı avansının öngörülmüş olması; denetçinin şirket organı olmaktan çıkarılması; bazı anonim şirketlere bağımsız denetime tabi olma ve internet sitesi açma, diğerlerine de şirket dışı denetçiler tarafından denetlenme zorunluluğunun getirilmesi; genel kurul ile yönetim kurulu toplantılarının elektronik ortamda yapılabilmesi; finansal tabloların Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından belirlenecek standartlara göre düzenlenecek olması; anonim şirketlerin büyüklüklerine göre sınıflandırılması; birleşme, bölünme ve tür değiştirmenin yeni kurallara bağlanması; yeni getirilen cezalar ile şirketler topluluğuna ilişkin düzenlemeler bu yeniliklerden ve değişikliklerden sadece birkaçıdır.
Soner ALTAŞ tarafından kaleme alınan ve ilgili mevzuatta yapılan değişikliklere, konuya ilişkin yönetmeliklere ve tebliğlere göre güncellenen bu eserde, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun anonim şirketlere ilişkin düzenlemeleri en son haliyle ve tüm yönleriyle ele alınmış; ayrıca yeni TTK hükümleri ışığında alınan anonim şirketlere dair yüksek yargı kararlarının özetlerine yer verilmiştir."
(Tanıtım Yazısı)
Konu Başlıkları
"Anonim şirketin zorunlu organlarından birisi olan genel kurul, olağan ve olağanüstü olarak toplanır. Olağan genel kurul toplantısı, her faaliyet dönemi sonundan itibaren üç ay içinde yapılır. Gerekli olduğunda genel kurulun olağanüstü olarak toplanması da mümkündür. İmtiyazlı payların bulunduğu anonim şirketlerde ayrıca imtiyazlı pay sahiplerince özel kurul toplantısı da yapılır.
Genelde senede bir defa yapılıyor olması nedeniyle yeterince bilinmeyen genel kurul toplantılarının kanuna uygun şekilde yapılmaması, alınan kararların iptalini ve geçersizliğini gündeme getirebilir.
Kitapta; "anonim şirket genel kurulu toplantıya nasıl çağrılır, pay sahiplerine nasıl bir davet yazısı gönderilir, gündem nasıl belirlenir, yıllık faaliyet raporu hazırlarken nelere dikkat edilir, genel kurul toplantı tutanağı nasıl düzenlenir, Bakanlık Temsilcisi nereden talep edilir, çağrısız toplantı yapılabilir mi?" gibi sorulara uygulamalı olarak cevap verilerek, TTK'nın düzenlemeleri örneklerle sunulmaktadır.
Böylece, anonim şirketin pay sahiplerine ve yönetim kuruluna, kitaptaki örnekleri şirketlerine uyarlayarak olağan ve olağanüstü genel kurul toplantısını kolayca yapma ve gerekli belgeleri usulüne uygun şekilde hazırlama konusunda yol gösterilmektedir." (Arka Kapak Yazısı)
Konu Başlıkları
"Kitabımızda 2012 yılı sonrasında Anayasa Mahkemesi'nin, Danıştay'ın ve ağırlıklı olarak Yargıtay'ın ilgili Dairelerinin 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu hükümleri ışığında anonim ile limited şirketlere ilişkin olarak vermiş olduğu kararlar araştırılıp gözden geçirilmiş ve 521 adet yüksek yargı kararı, ilgi alanları itibariyle tasnif edilerek 134 konu başlığı kitabımıza alınmıştır. Ayrıca, okurlara kolaylık sağlaması amacıyla, anılan kararların özetleri de çıkarılıp başlangıçlarına işlenmiştir.
Yüksek Yargı'nın anonim ile limited şirketlere dair binlerce kararı bulunmakla birlikte, Soner ALTAŞ tarafından kaleme alınan bu kitapta, anonim ile limited şirketlere ilişkin olarak uygulamada en fazla karşılaşılan sorunlara dair kararların ortaya konulmasına öncelik verilmiştir. Böylece, yerel mahkemelerin ve Yüksek Yargı'nın yeni TTK'nın anonim ile limited şirket hükümlerini nasıl yorumladığı, yasal hakların kullanımı ile yükümlülüklerin ifasında hangi hususlara dikkat ettiği noktasında, başta hukukçular ve meslek mensupları olmak üzere okurlara yol gösterici bir kaynak hazırlanması amaçlanmıştır." (Arka Kapak Yazısı)
Konu Başlıkları
"Limited şirkette genel kurul, olağan ve olağanüstü olarak toplanır. Olağan genel kurul toplantısının her faaliyet dönemi sonundan itibaren üç ay içinde yapılması yasal bir zorunluluktur. Gerektiğinde genel kurul olağanüstü olarak da toplanabilir. Genelde senede bir defa yapılıyor olması nedeniyle yeterince bilinmeyen genel kurul toplantılarının kanuna uygun şekilde yapılmaması, alınan kararların iptalini ve geçersizliğini gündeme getirebileceğinden, genel kurul toplantılarında Türk Ticaret Kanunu'nun düzenlemelerine uyulması önem arz etmektedir.
Soner ALTAŞ tarafından kaleme alınan bu kitapta "limited şirket genel kurulu toplantıya nasıl çağrılır, çağrı ilanı ve davet yazısında hangi hususlara yer verilir, gündem nasıl belirlenir, yıllık faaliyet raporu nasıl düzenlenir, şirket sözleşmesi değişikliklerinde nelere dikkat edilir, toplantı tutanağı nasıl düzenlenir, pay devri nasıl onaylanır, çağrısız ve toplantısız karar alınabilir mi?" gibi sorulara uygulamalı olarak cevap verilmekte ve TTK'nın düzenlemeleri örneklerle okurların bilgisine sunulmaktadır. Böylece, limited şirketin ortaklarına ve yöneticilerine, kitaptaki örnekleri uyarlayarak olağan ve olağanüstü genel kurul toplantısına ait belgeleri kolayca hazırlama konusunda yol gösterilmektedir." (Arka Kapak Yazısı)
Konu Başlıkları
"Avukatların, Hukukçuların, Mali Müşavirlerin, Bağımsız Denetçilerin, Şirket Yöneticilerinin, Öğrencilerin Ve Şirketler Hukukuna İlgi Duyan Her Kesimden Okurun Ticaret Hukuku Mevzuatına Topluca Ulaşabilmesi Amacıyla Hazırlanan Bu Eserde, Türkticaret Kanunu Başta Olmak Üzere 19 Kanun, 13 Yönetmelik, 18 Tebliğ Ve Konuya İlişkin Khk, Bakanlar Kurulu Kararları İle Usul Ve Esaslara, 2017 Yılı Aralık Ayı Başı İtibariyle Ve Güncel Metinleriyle Yer Verilmiştir." (Tanıtım Yazısı)
İçindekiler
Önsöz V
Türk Ticaret Kanunu 1
Türk Ticaret Kanununun Yürürlüğü Ve Uygulama
Şekli Hakkında Kanun 359
Sermaye Piyasası Kanunu 369
Sınai Mülkiyet Kanunu 451
Kooperatifler Kanunu 543
Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu 571
Tarım Satış Kooperatif Ve Birlikleri Hakkında Kanun 591
Türkiye Odalar Ve Borsalar Birliği İle Odalar Ve Borsalar Kanunu 601
Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi
Hakkında Kanun 653
Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun 659
Çek Kanunu 669
Kanuni Faiz Ve Temerrüt Faizine İlişkin Kanun 679
Rekabetin Korunması Hakkında Kanun 681
Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu 701
Ticarette Tağşişin Men'i Ve İhracatın Murakabesi Ve Korunması Hakkında Kanun 709
Umumi Mağazalar Kanunu 711
Finansal Kiralama, Faktoring Ve Finansman Şirketleri Kanunu 715
Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu 735
Milletlerarası Tahkim Kanunu 747
İstanbul Tahkim Merkezi Kanunu 759
Kamu Gözetimi, Muhasebe Ve Denetim Standartları Kurumunun Teşkilat Ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname 765
Bağımsız Denetime Tabi Olacak Şirketlerin Belirlenmesine Dair Karar 781
Esnaf Ve Sanatkâr İle Tacir Ve Sanayicinin
Ayrımına İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı 787
Ticaret Sicili Yönetmeliği 789
Anonim Şirketlerin Genel Kurul Toplantılarının
Usul Ve Esasları İle Bu Toplantılarda Bulunacak
Gümrük Ve Ticaret Bakanlığı Temsilcileri Hakkında Yönetmelik 851
Şirketlerin Yıllık Faaliyet Raporunun Asgari
İçeriğinin Belirlenmesi Hakkında Yönetmelik 881
Ticaret Şirketlerinin Gümrük Ve Ticaret
Bakanlığınca Denetlenmesi Hakkında Yönetmelik 887
Anonim Şirketlerde Elektronik Ortamda Yapılacak
Genel Kurullara İlişkin Yönetmelik 893
Sermaye Şirketlerinin Açacakları İnternet
Sitelerine Dair Yönetmelik 899
Bağımsız Denetim Yönetmeliği 909
Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi Yönetmeliği 939
Kayıtlı Elektronik Posta Sistemine İlişkin Usul
Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik 943
Küçük Ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Tanımı, Nitelikleri Ve Sınıflandırılması Hakkında Yönetmelik 955
Alışveriş Merkezleri Hakkında Yönetmelik 961
Sınai Mülkiyet Kanununun Uygulanmasına
Dair Yönetmelik 969
Perakende Ticarette Uygulanacak İlke Ve Kurallar Hakkında Yönetmelik 1039
Ticari Defterlere İlişkin Tebliğ 1047
Elektronik Defter Genel Tebliği 1057
Anonim Ve Limited Şirketlerin Sermayelerini Yeni
Asgari Tutarlara Yükseltmelerine Ve Kuruluşu
Ve Esas Sözleşme Değişikliği İzne Tabi Anonim
Şirketlerin Belirlenmesine İlişkin Tebliğ 1065
Anonim Şirketlerin Genel Kurullarında
Uygulanacak Elektronik Genel Kurul
Sistemi Hakkında Tebliğ 1069
Ticaret Şirketlerinde Anonim Şirket Genel
Kurulları Dışında Elektronik Ortamda
Yapılacak Kurullar Hakkında Tebliğ 1073
Ticaret Unvanları Hakkında Tebliğ 1079
Kâr Payı Avansı Dağıtımı Hakkında Tebliğ 1081
Halka Açık Olmayan Şirketlerde Kayıtlı Sermaye Sistemine İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ 1085
Halka Açık Olmayan Anonim Şirketlerin Genel Kurullarında Birikimli Oy Kullanımına İlişkin
Esaslar Hakkında Tebliğ 1089
Şirketlerde Yapı Değişikliği Ve Ayni Sermaye Konulmasında Siciller Arası İşbirliğine İlişkin Tebliğ 1091
Münfesih Olmasına Veya Sayılmasına Rağmen
Tasfiye Edilmemiş Anonim Ve Limited Şirketler
İle Kooperatiflerin Tasfiyelerine Ve Ticaret
Sicili Kayıtlarının Silinmesine İlişkin Tebliğ 1095
Sermaye Şirketlerinin Tasfiyesinde Şirket Alacaklılarının Alacaklarının Yatırılacağı
Bankanın Belirlenmesine İlişkin Tebliğ 1103
Şirket Kuruluş Sözleşmesinin Ticaret Sicili
Müdürlüklerinde İmzalanması Hakkında Tebliğ 1105
4054 Sayılı Kanun Uyarınca Anonim Ve Limited
Şirketlerin Yapacakları Ödemelere İlişkin Tebliğ 1111
Kurumsal Yönetim Tebliği 1115
Bağımsız Denetime Tabi Olacak Şirketlerin
Belirlenmesine Dair Bakanlar Kurulu Kararına
İlişkin Usul Ve Esaslar 1137
Bağımsız Denetime Tabi Olacak Tarım Satış Kooperatif Birliklerinin Belirlenmesine Dair Tebliğ 1143
Kooperatif Ve Üst Kuruluşlarının Olağan Genel
Kurul Toplantılarının Birleştirilerek
Yapılması Hakkında Tebliğ 1151
Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi Ve Bildirim
Yükümlülükleri Hakkında Tebliğ 1155
Sistematik Fihrist 1159
"1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu, limited şirketlere ilişkin birçok değişiklik ve yenilik öngörmektedir. Tek ortaklı limited şirkete izin verilmesi; özden yönetim yerine seçilmiş yönetim ilkesinin benimsenmesi; elektronik ortamda genel kurul ve müdürler kurulu toplantısı yapılmasına imkan sağlanması; limited şirketlerin büyüklüklerine göre sınıflandırılması; ek ödeme ve yan edim yükümlülüklerine yer verilmesi; özel denetim isteme hakkının getirilmesi; ayrılma akçesinin açıkça hükme bağlanması; ortaklıktan çıkmaya katılma hakkının öngörülmesi; hukukî ve cezaî sorumluluk hallerinin kapsamlı bir şekilde düzenlenmesi; birleşme, bölünme ve tür değiştirmenin yeni kurallara bağlanması bu değişikliklerden ve yeniliklerden sadece birkaçıdır.
Soner ALTAŞ tarafından kaleme alınan ve 6335 ile 6455 sayılı kanunlarla yapılan değişikliklere ve TTK’ya ilişkin olarak yayımlanan yönetmelikler ile tebliğlere göre güncellenen bu eserde, 6102 sayılı yeni Türk Ticaret Kanunu’nun limited şirketlere ilişkin düzenlemeleri en son haliyle ve tüm yönleriyle ele alınmış, ayrıca yeni TTK’ya dair yüksek yargı kararlarına yer verilmiştir.
"(Arka Kapak Yazısı)
"1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu, limited şirketlere ilişkin birçok değişiklik ve yenilik öngörmektedir. Tek ortaklı limited şirkete izin verilmesi; özden yönetim yerine seçilmiş yönetim ilkesinin benimsenmesi; elektronik ortamda genel kurul ve müdürler kurulu toplantısı yapılmasına imkan sağlanması; limited şirketlerin büyüklüklerine göre sınıflandırılması; ek ödeme ve yan edim yükümlülüklerine yer verilmesi; özel denetim isteme hakkının getirilmesi; ayrılma akçesinin açıkça hükme bağlanması; ortaklıktan çıkmaya katılma hakkının öngörülmesi; hukukî ve cezaî sorumluluk hallerinin kapsamlı bir şekilde düzenlenmesi; birleşme, bölünme ve tür değiştirmenin yeni kurallara bağlanması bu değişikliklerden ve yeniliklerden sadece birkaçıdır.
Soner ALTAŞ tarafından kaleme alınan ve 6335 ile 6455 sayılı kanunlarla yapılan değişikliklere ve TTK'ya ilişkin olarak yayımlanan yönetmelikler ile tebliğlere göre güncellenen bu eserde, 6102 sayılı yeni Türk Ticaret Kanunu'nun limited şirketlere ilişkin düzenlemeleri en son haliyle ve tüm yönleriyle ele alınmış, ayrıca yeni TTK'ya dair yüksek yargı kararlarına yer verilmiştir." (Arka Kapak Yazısı)
Konu Başlıkları
İÇİNDEKİLER
ÖNSÖZ.. V
Kısaltmalar VII
İÇİNDEKİLER.. IX
Birinci Bölüm
TİCARİ İŞLETME, TACİR, TİCARİ DAVA
1. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu kaç kitaptan oluşur?. 1
2. Ticari işletme nedir?. 1
3. Gerçek kişi tacir kime denir?. 2
4. Kimler tacir gibi sorumlu olur?. 2
5. Küçük ve kısıtlılar tacir sayılır mı?. 2
6. Ticaret yapmaları yasaklanan kişiler tacir sayılır mı?. 2
7. Hangi kişiler tüzel kişi tacir sayılır?. 2
8. Tüzel kişilikleri olduğu halde hangi kişiler tacir sayılmaz?. 3
9. Tacir olmanın hükümleri (sonuçları) nelerdir?. 3
10. Ticari iş karinesi nedir?. 3
11. Hangi davalar ticari dava sayılır?. 4
12. Ticari davalara hangi mahkemeler bakar?. 4
13. Teselsül karinesi nedir?. 5
14. Ticari işlerde faiz oranı nasıl belirlenir?. 5
15. Ticaret sicili hangi merci tarafından tutulur?. 5
16. Ticaret sicili teşkilatı kimlerden oluşur ve kim tarafından yönetilir?. 5
17. Ticaret sicilinin tutulmasından doğan zararlardan kim sorumludur?. 6
18. Ticaret sicili personelinin cezaî sorumluluklarına gidilebilir mi?. 6
19. Ticaret sicili teşkilatını hangi kurum denetler?. 6
20. Ticaret siciline tescil nasıl yapılır?. 6
21. Ticaret siciline kimler tescil başvurusunda bulunabilir?. 6
22. Tescil edilen olgulardaki değişiklikler de tescil ettirilir mi?. 8
23.Tescil edilen hususlar üçüncü kişiler hakkında ne zaman hukuki sonuç doğurur? 9
24. Tescili talep süresi kaç gündür?. 9
25. TTK’ya göre hangi hususların tescil ettirilmesi zorunludur?. 9
26. Ticari işletmenin ve şubelerinin tescil ettirilmesi zorunlu mudur?. 13
27. Ticaret unvanı nasıl oluşturulmalıdır?. 13
28. Ticari işletmeye ilişkin işlemlerde unvanın kullanılması zorunlu mudur?. 16
29. Ticaret unvanının işletmede gösterilmesi zorunlu mudur?. 16
30. Ticai mektuplarda ve belgelerde hangi bilgilerin gösterilmesi zorunludur?. 16
İkinci Bölüm
TİCARET ŞİRKETLERİ, ŞİRKETLER TOPLULUĞU
31. Ticaret şirketlerini sayınız. Bunlardan hangileri şahıs, hangileri
sermaye şirketidir?. 19
32. Ticaret şirketlerine hangi unsurlar sermaye olarak konulabilir?. 19
KOLLEKTİF ŞİRKET.. 20
33. Kollektif şirketi tanımlayınız. 20
34. Kollektif şirket kim tarafından yönetilir?. 20
35. Kollektif şirket yönetimi nasıl görevden alınır?. 20
36. Kollektif şirket nasıl temsil edilir?.. 21
37. Kollektif şirkette temsil yetkisi nasıl kaldırılır?. 21
38. Kollektif şirketin borçlarından dolayı ortakların sorumluluğuna
gidilebilir mi?. 21
39. Kollektif şirket hangi hallerde sona erer?. 21
KOMANDİT ŞİRKET.. 22
40. Komandit şirketi tanımlayınız. 22
41. Komandite ve komanditer ortak kavramlarını tanımlayınız. 22
42. Komandit şirket kim tarafından yönetilir?. 23
43. Komandit şirket kim tarafından temsil edilir?. 23
44. Komandit şirket ortaklarının sorumluluk sınırlarını açıklayınız. 23
45. Komandit şirket hangi hallerde sona erer?. 23
SERMAYESİ PAYLARA BÖLÜNMÜŞ KOMANDİT ŞİRKET.. 24
46. Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketi tanımlayınız. 24
47. Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler, hangi konularda komandit ve anonim şirket hükümlerine tabidirler? 24
48. Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket en az kaç ortakla
kurulur?. 24
ANONİM ŞİRKET.. 24
49. Anonim şirket en az kaç ortakla kurulur?. 24
50. Anonim şirket kuruluşu için gerekli en az sermaye tutarı ne
olmalıdır?. 24
51. Anonim şirketin kuruluşunda nakdî sermaye taahhütlerinin nasıl ve
ne kadar süre içerisinde ödenmesi gerekir?. 25
52. Hangi anonim şirketlerin kuruluşu Bakanlık iznine tabidir?. 25
53. Anonim şirketin kuruluşunun kanuna aykırı olması halinde kimler
fesih davası açabilir?. 25
54. Anonim şirketin esas sözleşmesinde hangi hususlara yer verilmesi zorunludur? 26
55. Halka açık olmayan anonim şirketler hangi Kurumdan izin alarak
kayıtlı sermaye sistemine geçebilirler?. 27
56. Anonim şirketin kuruluş esas sözleşmesi hangi süre içerisinde tescil ve ilan ettirilmelidir? 27
57. Anonim şirkette genel kurul toplantı türlerini ve zamanlarını açıklayınız. 27
58. Anonim şirket genel kurulunun devredilemez görev ve yetkileri nelerdir?. 27
59. Tek ortaklı anonim şirkette genel kurul olur mu?. 28
60. Anonim şirket genel kurulunu kimler toplantıya çağırabilir ?. 28
61. Anonim şirkette kimlere “azlık” veya “azınlık” denilmektedir?. 28
62. Anonim şirkette azlık genel kurulu nasıl toplantıya çağırabilir?. 28
63. Anonim şirkette pay sahipleri genel kurul toplantısına hangi usulle davet edilir? 29
64. Genel kurul toplantı ilanlarında ve çağrı yazılarında hangi hususlara
yer verilmesi gerekir?. 29
65. Anonim şirketin olağan genel kurul toplantısının gündeminde hangi hususlara yer verilir? 30
66. Anonim şirketin genel kurul toplantı mahallinde hangi belgelerin bulundurulması gerekir? 31
67. Anonim şirkette genel kurul toplantısı çağrısız olarak yapılabilir mi?. 31
68. Anonim şirketin genel kurul toplantısında Bakanlık Temsilcisi bulundurulması zorunlu mudur? 32
69. Anonim şirket genel kurulunun toplantı ve karar yetersayısı nedir?. 32
70. Anonim şirket pay sahipleri hangi hallerde genel kurul toplantısında
oy kullanamaz?. 35
71. Anonim şirket genel kurul kararının iptali davasını kimler, ne kadar
süre içerisinde açmalıdır?. 35
72. Pay sahipleri hangi hallerde genel kurul kararının iptali davasını açabilirler?. 35
73. Hangi genel kurul kararları batıldır?. 36
74. Anonim şirket yönetim kurulu en az kaç kişiden oluşur?. 36
75. Anonim şirket yönetim kurulu üyelerinin şirkette pay sahibi olmaları zorunlu mudur? 36
76. Anonim şirket yönetim kurulu üyelerinin Türkiye’de yerleşik ve Türk vatandaşı olmaları zorunlu mudur? 36
77. Tüzel kişiler anonim şirket yönetim kurulu üyesi olabilirler mi?. 37
78. Anonim şirkette yönetim kurulu üyesi olabilmek için belirli bir eğitim düzeyi şartı var mıdır? 37
79. Anonim şirket yönetim kurulu üyeleri en fazla kaç yıl görev yapabilirler?. 37
80. Anonim şirket yönetim kurulunun devredilemez görev ve yetkileri nelerdir?. 38
81. Anonim şirket yönetim kurulu üyeleri nasıl görevden alınır?. 38
82. Anonim şirket yönetim kurulu üyelerinin görevleri hangi hallerde sona erer?. 38
83. Anonim şirket yönetim kurulu üyeliklerinde yaşanan boşluklar nasıl giderilir?. 39
84. Anonim şirket yönetim kurulunda görev paylaşımı nasıl yapılır?. 39
85. Anonim şirket kim tarafından ve kaç imza ile temsil edilir?. 39
86. Anonim şirketlerde işlemler elektronik imza ile yapılabilir mi?. 39
87. Anonim şirket yönetim kurulunun toplantı ve karar yetersayısı nedir?. 40
88. Anonim şirket yönetim kurulu toplantılarında oylar eşit çıkarsa ne yapılır?. 40
89. Anonim şirket yönetim kurulu toplantı yapmadan karar alabilir mi?. 40
90. Anonim şirketlerde yönetim kurulu toplantıları elektronik ortamda yapılabilir mi? 40
91. Anonim şirketlerde yönetim kurulu kararları hangi hallerde batıl olur?. 41
92. Anonim şirket paylarının nominal değeri en az kaç lira olmalıdır?. 41
93. Anonim şirkette hangi hallerde imtiyazlı pay sahipleri özel kurul toplantısı yapılır? 41
94. Anonim şirkette imtiyazlı pay sahipleri özel kurul toplantısına
çağrı nasıl ve kim tarafından yapılır?. 41
95. Anonim şirketlerde pay senedi çıkarılması zorunlu mudur?. 41
96. Anonim şirket esas sermayesinin nakden artırılmasında ödemeler nasıl yapılmalıdır? 42
97. Anonim şirket hangi hallerde sona erer?. 42
98. Ek tasfiye nedir? Kimler talep edebilir?. 42
99. Tasfiyeden dönme nedir? Hangi hallerde talep edebilir?. 42
100. Anonim şirketlerde kanuni yedek akçe nasıl ayrılır?. 43
LİMİTED ŞİRKET.. 43
101. Limited şirket en az kaç ortakla kurulur?. 43
102. Limited şirket kuruluşu için gerekli en az sermaye tutarı ne
olmalıdır?. 43
103. Limited şirket esas sermaye paylarının nominal değeri en az kaç lira
olmalıdır?. 43
104. Limited şirketin kuruluşunda nakdî sermaye taahhütlerinin ne kadar
süre içerisinde ödenmesi gerekir?. 44
105. Limited şirketlerin kuruluşu Bakanlık iznine tabi midir?. 44
106. Limited şirketin kuruluşunun kanuna aykırı olması halinde kimler
fesih davası açabilir?. 44
107. Limited şirketin sözleşmesinde hangi hususlara yer verilmesi
zorunludur?. 44
108. Limited şirkette genel kurul toplantı türlerini ve zamanlarını açıklayınız. 46
109. Limited şirket genel kurulunun kanunen devredilemez görev ve yetkileri nelerdir? 46
110. Limited şirket genel kurulunun şirket sözleşmesi gereği devredilemez görev ve yetkileri nelerdir? 46
111. Tek ortaklı limited şirkette genel kurul olur mu?. 47
112. Limited şirket genel kurulunu kimler toplantıya çağırabilir ?. 47
113. Limited şirkette ortaklar genel kurul toplantısına hangi usulle davet
edilir?. 47
114. Genel kurul toplantı ilanlarında ve çağrı yazılarında hangi hususlara
yer verilmesi gerekir?. 48
115. Limited şirketin olağan genel kurul toplantısının gündeminde hangi hususlara yer verilir? 48
116. Limited şirketin genel kurul toplantısının yapılacağı yerde hangi belgelerin bulundurulması gerekir? 49
117. Limited şirkette genel kurul toplantısı çağrısız olarak yapılabilir mi?. 50
118. Limited şirketin genel kurul toplantısında Bakanlık Temsilcisi bulundurulması zorunlu mudur? 50
119. Limited şirket genel kurulu toplantı yapmadan karar alabilir mi?. 50
120. Limited şirket genel kurul toplantıları elektronik ortamda
yapılabilir mi?. 50
121. Limited şirket genel kurulunun toplantı ve karar yetersayısı nedir?. 51
122. Limited şirket genel kurul kararının iptali davasını kimler, ne kadar
süre içerisinde açmalıdır?. 52
123. Ortaklar hangi hallerde genel kurul kararının iptali davasını
açabilirler?. 53
124. Limited şirketlerde hangi genel kurul kararları batıldır?. 53
125. Limited şirkette en az kaç müdür bulunmalıdır?. 53
126. Tüzel kişiler limited şirket müdürü olabilirler mi?. 54
127. Limited şirket müdürleri en fazla kaç yıl görev yapabilirler?. 54
128. Limited şirket müdürlerinin devredilemez görev ve yetkileri nelerdir?. 54
129.Limited şirkette müdürler kurulu toplantısı elektronik ortamda yapılabilir mi? 55
130. Limited şirket müdürleri nasıl görevden alınır?. 55
131. Hangi hallerde limited şirket ortaklarının ek ödemede bulunmaları
talep edilebilir?. 55
132. Limited şirkette ortaklıktan çıkma ve çıkmaya katılma hakları nasıl kullanılır?.. 55
133. Limited şirketlerde kanuni yedek akçe nasıl ayrılır?. 56
134. Limited şirket hangi hallerde sona erer?. 56
ŞİRKETLER TOPLULUĞU.. 57
135. Hakim şirket ve bağlı şirket kavramlarını tanımlayınız. 57
136. Hakimiyet karinesi nedir?. 57
137. Dolaylı Hakimiyet nedir?. 57
138. Karşılıklı iştirak nedir?. 57
139. Güvenden doğan sorumluluk nedir?. 57
Üçüncü Bölüm
TİCARİ DEFTERLER, DENETİM
140. Tacirler tarafından tutulması zorunlu olan defterler nelerdir?. 59
141. Ticari defter ve belgeler kaç yıl süreyle saklanmalıdır?. 60
142. Hangi defterler açılış onayına tabidir?. 60
143. Açılış onayının ne zaman yaptırılması gerekir?. 60
144. Açılış onayı hangi mercii tarafından yapılır?. 61
145. Açılış onayının her yıl yaptırılması zorunlu mudur?. 61
146. Hangi defterler kapanış onayına tabidir?. 61
147. Kapanış onayının ne zaman yaptırılması gerekir?. 61
148. Kapanış onayı hangi mercii tarafından yapılır?. 61
149. Onay yenileme hangi defterler için sözkonusudur?. 62
150. Bağımsız denetim nedir?. 62
151. Bağımsız denetimin konusu nedir?. 62
152. Hangi şirketler bağımsız denetime tabidir?. 62
153. Bağımsız denetim yaptırmamak nasıl bir hukuki sonuç doğurur?. 62
154. Kaç tür bağımsız denetçi vardır?. 66
155. Bağımsız denetçi kim tarafından seçilir?. 67
156. Bağımsız denetçi, hangi hallerde şirketin denetimini yapamaz?. 67
157. Bağımsız denetçi, denetlediği şirkete, denetim dışında hizmet
verebilir mi?. 68
158. Bağımsız denetçinin kaç yılda bir değiştirilmesi gerekir?. 68
159. Bağımsız denetçi tarafından düzenlenecek rapor türlerini
açıklayınız. 68
160. Bağımsız denetçi tarafından verilecek görüş yazısı türlerini
açıklayınız. 69
161. Bağımsız denetçi tarafından olumsuz görüş yazısı verilmesi yahut
görüş vermekten kaçınılması durumunda ne yapılır?. 69
162. Hangi şirketler internet sitesi açmak zorundadır?. 70
163. Ticaret şirketlerinin TTK kapsamındaki işlemleri hangi Bakanlık tarafından denetlenir? 70
164. Ticaret şirketlerinin Bakanlık denetimine konu işlemleri nelerdir?. 70
165. Bakanlık denetimi sonucunda hangi raporlar düzenlenir?. 71
Dördüncü Bölüm
BİRLEŞME, BÖLÜNME, TÜR DEĞİŞTİRME
166. Birleşme türlerini açıklayınız. 73
167. Ticaret şirketleri hangi şirketlerle birleşebilirler?. 73
168. Tasfiye halindeki şirket hangi koşullarda birleşmeye katılabilir?. 75
169. Mali durumu bozuk olan başka bir şirket ile şirket birleşebilir mi?. 75
170. Birleşmede, hangi hallerde ara bilanço çıkarılması gerekir?. 75
171. Hangi şirketler kolaylaştırılmış birleşme usulünden faydalanabilir?. 75
172. Birleşmeden önceki borçları için birleşen şirketlerin ortaklarının sorumluluklarına gidilebilir mi? 76
173. Kaç tür bölünme vardır? Açıklayınız. 76
174. Hangi ticaret şirketleri bölünebilir?. 76
175. Bölünmede, hangi hallerde ara bilanço çıkarılması gerekir?. 77
176. Bölünmeden önceki borçları için birleşen şirketlerin ortaklarının sorumluluklarına gidilebilir mi? 77
177. Ticaret şirketleri hangi türe dönüştürülebilirler?. 78
178. Tür değiştirmede, hangi hallerde ara bilanço çıkarılması gerekir?. 79
179. Bölünmeden önceki borçları için birleşen şirketlerin ortaklarının sorumluluklarına gidilebilir mi? 79
180. Birleşme, bölünme ve tür değiştirme kararlarının iptali
istenebilir mi?. 79
TEST SORULARI
TİCARET HUKUKU TEST SORULARI -1 81
TİCARET HUKUKU TEST SORULARI -2 97
TİCARET HUKUKU TEST SORULARI -3 115
TİCARET HUKUKU TEST SORULARI -4 131
TİCARET HUKUKU TEST SORULARI -5 147
TİCARET HUKUKU TEST SORULARI -6 165
TİCARET HUKUKU TEST SORULARI -7 183
TİCARET HUKUKU TEST SORULARI -8 201
TİCARET HUKUKU TEST SORULARI -9 219
TİCARET HUKUKU TEST SORULARI -10 235
TİCARET HUKUKU TEST SORULARI -11 251
TİCARET HUKUKU TEST SORULARI -12 267
TİCARET HUKUKU TEST SORULARI -13 283
TİCARET HUKUKU TEST SORULARI -14 301
TİCARET HUKUKU TEST SORULARI CEVAP ANAHTARI 319
KAYNAKÇA.. 327
1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6102 sayılı yeni Türk Ticaret Kanunu, yarım asrı askın bir süredir uygulanmakta olan 6762 sayılı eski Ticaret Kanunu'nun Şirketler Hukukuna ilişkin düzenlemelerini neredeyse bastan sona değiştirmiş ve birçok alanda yenilikler öngörmüştür. Ticaret şirketlerinin kuruluşlarından sona ermelerine, sermaye şirketlerinin genel kurullarından yönetimlerine, denetimlerinden finansal tablolarına, muhasebe standartlarından bilgi toplumu hizmetlerine, ortaklara ve pay sahiplerine sağlanan haklardan getirilen yükümlülüklere, hukuki sorumluluk hallerinden yeni getirilen ceza hükümlerine, birleşmeden bölünmeye, tür değiştirmeden pay senetlerine kadar uzanan geniş bir yelpazede yer alan bu değişiklikler ve yenilikler ile yeni dönemde çok farklı kurallar içeren bir Şirketler Hukuku karsımıza çıkmaktadır.
Soner ALTAŞ tarafından kaleme alınan ve 6335,6455 ve 6495 sayılı kanunlar ile yapılan değişikliklere ve yeni Sermaye Piyasası Kanunu'na göre güncellenen bu kitapta, 6102 sayılı yeni Türk Ticaret Kanunu'nun kollektif, komandit, anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş şirketlere, birleşmeye, bölünmeye, tür değiştirmeye, bağımsız denetime, özel denetime, internet sitesi yükümlülüğüne, şirketlerin ölçek bazında sınıflandırılmasına, defter ve belge düzenine, finansal raporlamaya, muhasebe standartlarına, şirketler topluluğuna, hukukî ve cezaî sorumluluğa ilişkin hükümleri, eski TTK ile kıyaslanarak, en son haliyle ve ana hatlarıyla ele alınmıştır. Böylece, yeni TTK'nın getirdiği düzenlemeleri ana hatlarıyla bilmek isteyen okurların talepleri karşılanmaya çalışılmıştır.
Konu Başlıkları