Telekomünikasyon sektöründeki aktörlerin kendileri arasındaki ve tüketici ile olan hukuki ilişki çok boyutludur. Bu sebeple tüketicinin korunması ve telekomünikasyon konusunu disiplinlerarası bir anlayış ile ele almak önem arz etmektedir. Nitekim telekomünikasyon alanında bireyin tüketici olmaktan kaynaklanan hakları (abonelik sözleşmeleri, genel işlem şartları, aldatıcı faaliyetler) tüketici hukukunun ve borçlar hukukunun konusunu oluşturmaktadır. Telekomünikasyon sektöründeki aktörlerin işlemleri (haksız rekabet, şirketler arası ilişki) ve bu işlemlerin tüketiciye olan etkileri de ticaret hukukunun konusunu teşkil etmektedir. Bu sektördeki aktörler ile idare arasındaki haklarının düzenlenmesi ve denetlenmesi ise idare hukukunun konusunu oluşturmaktadır. Nihayet telekomünikasyonun kullanılması suretiyle tüketicilere karşı işlenen suçların (bilişim aracılığıyla dolandırıcılık, özel hayatın korunması) ise ceza hukuku disiplini içerisinde değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu eser de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından 25-26 Nisan 2014 tarihlerinde İsviçre Karşılaştırmalı Hukuk Enstitüsü'nün (L'Institut Suisse De Droit Comparé) akademik iş birliği ile İstanbul'da düzenlenmiş olan 15. Türkiye-İsviçre Hukuk Günleri çerçevesinde "Tüketicinin Korunması ve Telekomünikasyon" konulu sempozyumda sunulan tebliğlerden oluşmaktadır. Bu hassas konu sempozyumda değerli hukukçuların tebliğleri aracılığıyla çok boyutlu bir anlayışla mukayeseli olarak derinlemesine ele alınmaya çalışılmıştır.(TANITIM YAZISI)
Günümüzde sigorta sözleşmeleri "büyük rizikolara ilişkin sigortalar"(large risks) ve "büyük rizikolara ilişkin olmayan sigortalar" (mass risks) olarak iki ana küme oluşturmaktadırlar.Türk hukuku büyük rizikolar kavramına tümüyle yabancı olduğu ve ülkemizde bütün sigorta ettirenler emredici kuralların kapsamına dahil bulunduğu için,tüketici sıfatını taşıyan sigorta ettirenleri ayrıca tüketici hukuku kurallarıyla korumaya gerek bulunmadığı düşünülebilir.Ancak hukuk düzenimiz bu düşünceyi benimsememiş ve yalnız mal satışları hakkında değil, hizmetler hakkında da uygulanan tüketicilere ilişkin kuralların bir finansal hizmet olduğu açıkça yasada hükme bağlanmış bulunan sigorta sözleşmesine de uygulanacağını açıkça öngörmüştür.Bu durum karşısında, tüketicinin korunmasına hizmet eden hukuk kurallarının sigorta sözleşmesine uygulanabilir olanlarını incelemek zorunluluğu ortaya çıkmıştır.Bu çalışmanın amacı, bu yöndeki inceleme ve araştırmalara katkıda bulunmaktır.2015 yılı Ekim ayı itibariyle yürürlükte olan kuralları kapsayan çalışma, tüketiciler açısından gittikçe daha fazla önem kazanan çevrimiçi işlemlere de ana hatlarıyla değinmektedir.(ÖNSÖZDEN)
"6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun 28. 05. 2014 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Kanunun yürürlüğe girmesi ile birlikte uygulamada da bazı farklılıklar ortaya çıkmaya başlamıştır. Mahkemelerin ve Yargıtay ın yeni kararları ile birlikte yeni bir uygulama ve doktrin de yerleşmeye başlayacaktır.
Elinizdeki bu çalışmanın temelinde uluslararası bir konferansta sunulan bir bildiri metni bulunmaktadır. Öncelikle sadece bildiri niteliği taşıyan bu metin sonrasında bir makale ve nihayetinde makale boyutunu da aşarak bir roman boy kitap haline gelmiştir. Tüketici hukuku ile ilgili çok fazla kaynak olmamasına rağmen ulaşılabilen tüm kaynaklara ulaşılmaya gayret gösterilmiş daha çok okuyucuya çalışmanın ulaşması hedeflenmiştir."(Arka Kapak Yazısı)
İÇİNDEKİLER
İÇİNDEKİLER 1
GEREKÇELİ ELEKTRONİK TİCARETİN DÜZENLENMESİ
HAKKINDA KANUN
GENEL GEREKÇE
ELEKTRONİK TİCARETİN DÜZENLENMESİ HAKKINDA KANUN
(Madde Gerekçeli)
Amaç ve kapsam
Madde 1
Tanımlar
Madde 2
Bilgi verme yükümlülüğü
Madde 3
Sipariş
Madde 4
Ticari iletişime ilişkin esaslar
Madde 5
Ticari elektronik ileti gönderme şartı
Madde 6.
Ticari elektronik iletinin içeriği
Madde 7
Alıcının ticari elektronik iletiyi reddetme hakkı
Madde 8.
Aracı hizmet sağlayıcıların yükümlülükleri
Madde 9
Kişisel verilerin korunması
Madde 10
Bakanlık yetkisi
Madde 11
Cezai hükümler
Madde 12
Yönetmelikler
Madde 13
Değiştirilen mevzuat
Madde 14
Onay alınarak oluşturulan veri tabanları
Geçici Madde 1.
Yürürlük
Madde 15
Yürütme
Madde 16.
TBMM KOMİSYON RAPORLARI
AVRUPA BİRLİĞİ UYUM KOMİSYONU RAPORU
BAYINDIRLIK, İMAR, ULAŞTIRMA VE TURİZM KOMİSYONU RAPORU
ALT KOMİSYON RAPORU
SANAYİ, TİCARET, ENERJİ, TABİİ KAYNAKLAR, BİLGİ VE TEKNOLOJİ
KOMİSYONU RAPORU
TBMM GENEL KURUL TUTANAKLARI
KANUNUN TÜMÜ ÜZERİNE YAPILAN GÖRÜŞMELER
BİRİNCİ BÖLÜM
(1 ila 9. MADDELER) ÜZERİNE YAPILAN GÖRÜŞMELER 98
İKİNCİ BÖLÜM
(10 ila 16. MADDELER) ÜZERİNE YAPILAN GÖRÜŞMELER
LEHE YAPILAN KONUŞMALAR
İLGİLİ KANUNLAR
ELEKTRONİK İMZA KANUNU
EVRENSEL HİZMET KANUNU
İNTERNET ORTAMINDA YAPILAN YAYINLARIN DÜZENLENMESİ VE
BU YAYINLAR YOLUYLA İŞLENEN SUÇLARLA MÜCADELE
EDİLMESİ HAKKINDA KANUN
ELEKTRONİK HABERLEŞME KANUNU
TÜKETİCİNİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN
Konu Başlıkları
- Bankacılık |
- Borsa ve Sermaye Piyasası |
- Sigortacılık |
- Gıda |
- Enerji |
- E–Ticaret |
- Telekomünikasyon |
- Reklam |
- Otomotiv |
- Turizm |
- Simsarlık |
- İnşaat |
- Tıp ve İlaç Sektörleri |
- Garanti Hukuku, Yeni Kanun'a Genel Bakış |
- Tüketici Hukuku'nda Yargılama ve Usul Hukuku Kuralları |
- Rekabet Hukuku'nda Tüketicinin Korunması
"Hem katılımcı sayısı hem de yanımızda duran kamu ve özel sektör kuruluşlarının sayısının düzenli artış göstermesinden aldığımız inanç ve enerji ile önceki senelerde "Sempozyum" olarak yapageldiğimiz bu organizasyonun dördüncüsünü "kongre" niteliğinde üç güne çıkarılarak devam ettirme kararı alınmıştır. |
Yine bu kongrede'de konular "sektörel bazda" ele alınmıştır. İlk defa Enstitü tarafından yapılan bu sektörel tasnif herkesçe sevilmiş ve ilgi görmüştür. Diğer proje ve faaliyetleri de bu sebeplerle sektörel bazda yapmak daha faydalı ve doğru bir yöntem olarak görülmüştür.
Kongre'de tüketici hukukunun teorisi ve pratiği eşit ağırlıkta işlenmeye çalışılmıştır. Bankacılık, Borsa ve Sermaye Piyasası, Sigorta, Gıda, Enerji, E-Ticaret, Telekomünikasyon, Reklam, Otomotiv, Turizm, Simsarlık, İnşaat ile Tıp ve İlaç Sektörlerinde Tüketici Hukuku ve Uygulamaları, Garanti Hukuku, Tüketici Hukuku'nda Yargılama ve Usul Hukuku Kuralları, Rekabet Hukuku'nda Tüketicinin Korunması konuları kongrede işlenen konulardır."(Tanıtım Yazısı)
Konu Başlıkları
- Taksitle Satış Sözleşmesinin Tanımı, Hukuki Niteliği, Özellikleri, Şekli ve Unsurları
- Taksitle Satış Sözleşmesine İlişkin Hükümlerin Uygulama Alanı ve Benzer Sözleşmelerden Ayrılması
- Taksitle Satış Sözleşmesinin Kurulması ve Hükümleri
-6098 Sayılı Yeni Türk Borçlar Kanununa Göre Satım ve Türleri
-6502 Sayılı Yeni Tüketicinin Korunması Hakkında Kanuna Göre Tüketici Satışları
-Milletlerarası Mal Satımına İlişkin Sözleşmeler Hakkında Birleşmiş Milletler Antlaşması (CISG-VSS)
-Ticari Satışlar
-Pazarlamacılık Sözleşmeleri
"Satış sözleşmesi ekonomik yaşamda son derece önemli bir rol oynamaktadır. O kadar ki en gereklisinden en lüksüne kadar günlük ihtiyaçlarımızın büyük bir kısmını, satış sözleşmesi yapmak suretiyle gerçekleştirmekteyiz. Nitekim tam da bu nedenle satış sözleşmesi, diğer sözleşme çeşitlerinden daha kapsamlı bir şekilde düzenlenmiş bulunmaktadır (TBK mad. 207 281 = 74 madde). Dahası var: Satış sözleşmesi başka özel yasalarda da (örneğin 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunu’nun 17. maddesindeki Taksitle Satış Sözleşmesi gibi) düzenlenmiştir.
Pazarlamacı, tacirin bağımlı bir yardımcısı olduğundan ötürü bu konu da kitapta ayrıca -Pazarlamacılık Sözleşmesi- olarak incelenmiştir. Tellal (simsar) ise satışlarda para karşılığı aracılık yapan kişi olması nedeniyle kitapta kısa olarak da olsa bu konuya ayrıca değinilmiştir.
Hukuk kurallarının uygulanmasında ve bu bağlamda yasayı yorumlayıp onun boşluklarını doldurma konusunda uygulamada izlenen şaşmaz yol Yargıtay kararlarına dayanmaktır. Bu nedenle Yargıtay’ın ilgili dairelerinin 2014 ve 2015 tarihli en yeni kararlarının hemen hepsine kitabın ilgili maddelerinin altında yer verilmiştir." (Önsözden)
"Bu baskıda tüketici uyuşmazlıklarının çözümüne ilişkin 2013/11 sayılı AB Direktifi hükümleri tüketici hakem heyetleri bağlamında değerlendirilmiş, bu nedenle yeni bir bölüm (3.Bl. Tüketici hakem heyetlerinin normatif rol modeli) kitaba eklenmiştir.
Kitaba eklenen diğer bir yeni bölüm, Tüketici hakem heyeti kararlarının kesin hüküm kavramı bakımından değerlendirilmesi başlıklı 11. Bölümdür.
Tüketici hakem heyeti kararlarının infazı başlıklı onuncu bölüme yeni paragraflar eklenmek suretiyle, bu kararların icra hukuku aşaması hakkında geniş açıklamalar yapılmış ve karşılaşılan bazı sorunların çözümü yönünde fikirler ileri sürülmüştür.
Bunlardan başka uygulamayı uzun süre meşgul eden hukuki sorunlardan biri olan itirazın iptali hususunda son gelişmeler - içtihat ve görüşler - kitaba yansıtılmıştır.
Heyet kararlarına itiraz davasında yetki kuralının kesin nitelikte olduğuna dair son gelişmeler yeni içtihatlar bağlamında bu baskıya işlenmiştir." (Önsözden)
Konu Başlıkları
Konu Başlıkları
Konut, Tüketici ve Ticari Kredilerde Dosya Masrafı
Erken Kapama ve Yapılandırma Ücretleri
Elektrik Faturalarında Kayıp-Kaçak Bedelleri
Paket Tur Sözleşmelerindeki Ceza-i Şartlar
İlgili Yargıtay Daire Kararları
"Daha önce 1. baskısı yapılan kitabımıza konu edilen hususların bir kısmına yönelik olarak meydana gelen yasal değişiklikler ile yine 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun uygulanmasına yönelik olarak Yüksek Yargıtay'ın içtihat değişikliklerinin bulunması nedeniyle çalışmamızın yeniden değerlendirilmesi ihtiyacı doğmuştur. Bu nedenle tüm konular yeniden gözden geçirilmiş, Tüketici Mahkemelerinin görev kapsamına ilişkin hususlar yeniden ele alınarak, Tüketici Mahkemeleri ve Tüketici Hakem Heyetlerinin Görev alanına ilişkin ayrıntılı düzenlemeler nedeni ile bu yöne işaret eden güncel içtihatlar kitap metnine eklenmiştir.
Eski uygulamaya yönelik içtihatlar kitap metninden çıkartılmakla birlikte bir kısım konularda eski ve yeni içtihatlara aynı anda yer verilerek
Yargıtay Dairelerinin içtihat değişiklikleri kronolojik olarak okuyucunun bilgisine sunulmuş, böylece Yargıtay kararları ile dava ve uyuşmazlık konularına ışık tutulmak istenmiştir.
Kitabımızın değişikliği ile ilgili bu yeni basımında da öncekinde olduğu gibi maddi ve manevi katkılarını esirgemeyen Adalet Yayınevi müdürü Sayın Hakan Karaaslan başta olmak üzere; sayfa düzenini yapan Hülya Çam hanımefendiye, kapak tasarımını yapan Yasin Özbudak’a ve yayınevinin tüm çalışanlarına teşekkürlerimi sunuyor ve her zaman olduğu gibi zayıf olanın sömürülmediği bir dünyanın var olmasını diliyorum." (Önsözden)