Üniversitelerin siyasal bilimler, hukuk ve tarih bölümlerinde Türk Siyasal Hayatı, Türk Demokrasi Tarihi, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi, Türk Devrim Tarihi gibi zorunlu veya seçimlik dersler vardır; öğretim üyeleri bu derslerde genellikle Türkiye'nin siyasal gelişmeleri bağlamında konuları ele alma eğilimindedirler. Derslerde ele alınan temalarla ilgili çok sayıda yayın bulunmakla birlikte, bütün dönemi kapsayan bir yayın bulmak zordur. Bu nedenle öğrencilerim için bir ders kitabı yayınlamayı hep istemişimdir. Bu duygu ve düşüncelerle yirmi yıl boyunca oluşturduğum notlarımı kullanarak bu kitabı kaleme aldım.(ÖNSÖZDEN)
İçindekiler
Kitabın Bölüm Başlıkları:
İçindekiler
*İslamiyet Öncesi Türk Devletlerine Genel Bir Bakış
*İslamiyet Öncesi Türk Hukuku
*Türkler ve İslamiyet
*İslam Hukuku
*Osmanlılar Döneminde Hukuk
*Devletin Yapısı ve İşleyişi
*Gayrimüslimler
*Ceza Hukuku
*Kişiler Hukuku
*Kölelik
*Vakıflar
*Aile Hukuku
*Miras Hukuku
*Eşya Hukuku
*Arazi Hukuku
*Borçlar Hukuku
*Şirketler Hukuku
*Tanzimat Sonrası Osmanlı Hukuku
Kredi temin etmek maksadıyla ortaya çıkan vefaen satış sözleşmesi hukuk tarihinin en tartışmalı konularından biridir. Bu sözleşmeye yönelik ileri sürülen farklı hukuki nitelendirmeler sebebiyle uygulanacak hükümler konusunda da birbirinden farklı sonuçlara ulaşılmıştır. Mecelle-i Ahkam-ı Adliyye vefaen satış sözleşmesi için hukuki nitelendirme ve özel düzenlemeler yapmıştır. Fakat bu hukuki nitelendirme ile düzenlenen maddeler arasında tamamen uyumun olduğunu söylemek mümkün değildir. Bu çalışma kapsamında Mecelle'de satış sözleşmesinin düzenlenme şeklinden sonra sırasıyla vefaen satış sözleşmesinin tarifi, hukuki niteliği, kurulması, hükümleri, sona ermesi, bu sözleşmeye ilişkin uyuşmazlıklar ve bu sözleşmenin tarih boyunca ortaya çıkan farklı görünümleri ele alınacaktır.(ARKA KAPAKTAN)
"Hukuk teorisinin ayrı bir temel disiplin olarak incelenmesi mukayeseli hukukta son yıllarda gerçekleştirilmektedir. Türk hukukunda ise hukuk teorisi, hukuk felsefesinin veya hukuk metodolojisinin içinde incelenmektedir. Ancak, hukuk teorisi günümüzde hukuk sosyolojisi gibi ayrı bir temel hukuk disiplini haline gelmiştir.
Hukuk teorisi, hukuk felsefesi ve hukuk sosyolojisi ile ortak alanlara sahip olsa da yine başka disiplinlerden, özellikle dilbilim, mantık ve sistembilimden beslenen kendine özgü ve bağımsız bir şekli hukuk temel disiplinidir. Temel disiplinlerin maddi yönünü ise hukuk felsefesi ve hukuk sosyoloji konu edinmektedir. Hukuk felsefesinde, hukuk soruları sorar; cevabı felsefe verir. Hukuk sosyolojisinde, hukuk soruları sorar, cevabı sosyoloji verir.
Hukuk teorisinde, hukuk soruları sorar; cevabı biçimsel hukuk ve bu kapsamda hukuk kuralları/normu içinde mantık, dilbilim ve sistembilim verir. Hukuk teorisi kitabımı, "Hukuk Bilimine Katkı Olarak" hukuk uygulayıcıları ve akademisyenlerin tartışmasına ve bilgisine saygılarımla sunarım."
(Tanıtım Yazısı)
Konu Başlıkları
"İnsanlık tarihi, haksızlık, hukuksuzluk, adaletsizlik ve acılarla doludur. Bu kitap insanlığın yetiştirdiği başlıca mümtaz kişilerin, filozofları, bilginlerin, düşünce fedailerinin, ögürlük şehitlerinin acı hikayelerini dile getirmektedir. Sokratesler, Galileolar, Brunolar, Jeanne d’arclar, Dreyfuslar ve diğerleri siyasi ve dini gücün yönlendirdiği bağımlı, önyargılı, gayri adil yargılamaların kurbanlarından bazılarıdır. Bu kitap önyargılı, taraflı, gayri adil ve politik yargılamaya bir başkaldırı kitabıdır…" (Tanıtım Yazısı)
"Hukuk ve adalet bilinci projesi; hak, hukuk ve adalet kavramlarının öğrenciler tarafından benimsenmesi amacıyla geliştirilmiştir.
Hukuk ve adalet bilinci projesinin temel fikir ve amacı; adalet ve hukuk sitemi içerisinde yaşayan çocukların, öğretmenleri ve ebeveynleri aracılığıyla özel durumlarına uygun bir eğitime tabi tutulmaları sağlanmalıdır. Çocuklara verilen eğitim, onların gelişimlerini en fazla ölçüde sağlayacak düzeyde olmalıdır. Eğitim, çocukların hoşgörüsünü, kendi kültürüne ve farklı kültürlere saygısını, ayrımcılığa karşıtlığını, doğaya saygısını arttıracak biçimde düzenlenir. Çocuğun kendi kültürü, bulunduğu ülkedekinden farklıysa gelişim ve eğitim hakkının her aşamasında buna gereken özen gösterilir."
(Tanıtım Yazısı)
Konu Başlıkları
İÇİNDEKİLER
TÜRKLER; DEVLET VE HUKUK
I. ÇALIŞMANIN AMACI
II. DEVLET KAVRAMINI TANIMLAMA VE DEĞERLENDİRME DENEMESİ
III. DEVLET VE HUKUK
IV. TÜRKLERDE DEVLET VE HUKUK
UZUN BİR SONUÇ
EKLER
DİPNOTLAR
KAYNAKÇA
KELİME DİZİNİ
İçindekiler