2011 tarihli Türk Ticaret Kanunu'nun sigorta sözleşmesine ilişkin 6. Kitabı içinde yer alan hükümleri incelediğimiz çalışmalarımızın ilki kısa süre önce "Türk Ticaret Kanunu Serhi Altıncı Kitap, Sigorta Hukuku, Cilt I,Birinci Kısım: Genel Hükümler (Madde 1401-1452)" olarak yayınlanmıştı. Bunun bir devamı olarak bu sefer 6. Kitabın İkinci Kısmının Birinci Bölümünü oluşturan Zarar Sigortaları hakkındaki çalışmamızı sunmaktayız. Burada da amacımız yine Türk Ticaret Kanunu'nun sigorta sözleşmesi hakkındaki düzenlemesinin daha iyi anlaşılmasını sağlamak ve gerek uygulamacılara gerek akademik çalışma yapanlara bu düzenleme hakkındaki görüşlerimizi aktarabilmektir.(ÖNSÖZDEN)
2011 tarihli Türk Ticaret Kanunu'nun Sigorta Hukuku başlıklı Altıncı Kitabı hakkında şu ana kadar yayınlanmış bir şerh bulunmamaktadır. Bu alandaki boşluğu doldurmaya yönelik bir adımın yararlı olacağı inancındayız.Amacımız TTK içinde yer alan sigorta sözleşmesine ilişkin hükümlerin daha iyi anlaşılmasını sağlamak ve gerek uygulamacılara gerek akademik çalışma yapanlara bu hükümler hakkındaki görüşlerimizi aktarabilmektir.(ÖNSÖZDEN)
Dünyada en karmaşık ve tartışmalı muhasebe alanlarının başında kuşkusuz sigorta muhasebesi gelmektedir. Nitekim, Uluslararası Muhasebe Standartları Komitesi tarafından bir çok sektöre yönelik muhasebe standardı daha önce yayımlanmış iken, 1997 yılı Nisan ayında başlatılan sigorta muhasebesi standardı projesinin ilk ayağı olan IFRS 4 Insurance Contract (Sigorta Sözleşmeleri) ancak 31.03.2004 tarihinde yayınlanabilmiştir. Ayrıca, esas standart çalışması da yoğun tartışmalar nedeniyle sürekli ertelenmiş olup, son açıklanan takvime göre 2016 yılında yayınlanması beklenmektedir. Diğer taraftan, Avrupa Birliği Parlamentosu ve Konseyi 1991 yılında yayınladığı bir direktifle sigorta işletmeleri için kendi muhasebe kurallarını düzenlemiştir. Ancak, 2002 yılında yayınladığı 1606/2002 no.lu Yönetmelikle, hisse senetleri borsada kote edilmiş olan tüm şirketlerin finansal tablolarının 2005 yılından itibaren Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarına göre hazırlanmasını öngörmüştür. Anılan düzenleme gereği AB ülkelerinde sigorta şirketleri finansal tablolarını 2005 yılından itibaren IFRS'lere göre hazırlamaktadırlar. Ülkemizde ise yasal ve idari düzenlemelerde 01.01.2008 tarihinden itibaren sigorta ve reasürans şirketleri için AB Sigorta Muhasebe Sistemi ve Türkiye Finansal Raporlama Standartları esas alınmaya başlanmıştır. Bu kitap çalışmasının geçmişi, diğer çalışmalarımla (Bireysel Emeklilik Sistemi ve Muhasebesi ile Sigorta Şirketlerinde Denetim, Sermaye Yeterliliği ve Mali Analiz) birlikte yeni muhasebe sistemine paralel olarak 2007 yılına kadar geriye gitmektedir. Yukarıda açıklanan yeni sisteme göre hazırlanmış hayat dışı sigorta ve reasürans muhasebesi alanlarında ülkemizde hiçbir yayının bulunmaması, TFRS 4, hayat sigorta muhasebesi ile reasürans şirketleri muhasebesi ise ülkemizde ilk kez kaleme alınıyor olması çalışmanın uzun sürmesine neden olmuştur. Kitap çalışmalarında daha çok yabancı kaynaklardan faydalanılmış, ancak özellikli alanlar ve ülkemizdeki düzenlemelerin getirdiği farklılıklar gibi yabancı yayın bulunmayan konuların olgunlaştırılması da uzun uğraş ve çalışmalar sonucu mümkün olmuştur. Ayrıca, ülkemizde sigorta muhasebesi alanındaki düzenlemelerin sürekli değişmesi ve temel bir sistematiğinin olmaması da kitap yazımını uzatmıştır. Diğer taraftan, görevim gereği uzun yıllar sigorta ve reasürans şirketlerinde finansal tablolar ve faaliyet denetimleri yapmış olmamın katkısıyla, ayrıca Türk Sigorta Enstitüsü başta olmak üzere çeşitli platformalarda sektör profesyonellerine muhasebe ve denetim alanında verdiğim eğitimler sayesinde kitapta işlenen konular önemli ölçüde günceli yansıtmaktadır. (Önsöz'den)
Üçüncü cilt "Can Sigortaları" konusundaki düzenlemeye ilişkin bulunmaktadır. Karşılaştırmaya olanak verebilmek için ağırlıklı olarak PEICL (ASSHİ) düzenlemesine de değinilmeye ve TTK ile PEICL arasındaki farklar belirtilmeye çalışılmıştır. Bundan başka, TTK ile yakından bağlantılı bazı yönetmelikler de (Hayat Grubu Sigortaları Yönetmeliği; Bireysel Kredilerle Bağlantılı Sigortalar Uygulama Esasları Yönetmeliği ve Özel Sağlık Sigortaları Yönetmeliği) kısaca ele alınarak değerlendirilmiştir.(ÖNSÖZDEN)
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu Çerçevesinde
7397 sayılı Sigorta Murakabe Kanunu ile
Karşılaştırmalı ve Gerekçeli 6327 sayılı Kanunla Değişik
Yarım yüzyılı aşkın bir süredir sigorta hukuku alanındaki çalışma ve hizmetlerini sürdüren Sigorta Hukuku Türk Derneği (SHTD), 2017 sonu ve 2018 başında, İstanbul Hukuk Fakültesi ile birlikte ve Türkiye Sigorta Birliği'nin desteği ile iki ayrı sempozyum düzenleyerek yeni bir görevi daha başarıyla yerine getirmiştir. Bu sempozyumların önemi her şeyden önce yargı mensuplarının katılımıyla gerçekleşmiş olmalarıdır. Böylece akademisyenler (öğreti) ile Yargıtay ve Bölge Adliye Mahkemelerinde görevli hakimler, başta sorumluluk sigortalarıyla ilgili sorunlar olmak üzere, birçok güncel sorunu birlikte değerlendirme imkanını bulmuşlardır.(ÖNSÖZDEN)
Sigorta sözleşmeleri, sigorta poliçesi genel şartları çerçevesinde kurulur. Genel şartlar yanında sigorta sözleşmelerinde sigortacılık dilinde 'özel şart' olarak anılan şartlar da yer alabilmektedir. Bu çalışmada sigortacılık sektöründe kullanılan poliçe genel şartları ve sigorta poliçesi özel şartları ile yine tarafların kararlaştırdığı diğer şartların hukuki mahiyeti ayrıntıları ile ele alınıp tartışılacaktır. Sigorta sözleşmesi şartları, Türk Borçlar Kanunu, Türk Ticaret Kanunu, Sigortacılık Kanunu ve Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Hükümleri çerçevesinde yargı denetimine tabidir. Ancak uygulama ve doktrinde hangi hükümler kapsamında denetimin yapılacağı tartışmalara yol açabilmekte ve tereddütlere neden olabilmektedir. Kitapta, sigorta sözleşmelerinde kullanılan sözleşme şartlarının niteliğine göre yapılacak olan denetim, ayrıntılı olarak incelenmekte ve tartışılmaktadır. Ayrıca örnek teşkil edebileceği düşünülen çok sayıda mahkeme kararı da okuyucularla paylaşılmaktadır. (Tanıtım yazısı)
Bu çalışmanın konusunu "ani ve dışarıdan bir olayın etkisiyle, riziko kişisinin iradesi dışında ölmesine neden olan yahut onun sağlığını zedelenmeye uğratan olay" olarak tanımlanan "kaza" kavramı teşkil etmektedir. Ferdi kaza sigortası, tanımda sayılan unsurların mevcut olduğu bir olay dolayısıyla kişinin ölmesi, geçici veya sürekli sakatlığa uğraması, geçici veya sürekli işgöremez hale gelmesi halleri ve aksi kararlaştırılmamışsa, yapılan tedavi giderleri için teminat sağlar. Çalışma, Türk özel sigorta hukukunda yer alan ferdi kaza sigortası sözleşmesini tüm yönleriyle ele almayı ve tespit edilen sorunlara çözümler getirmeyi amaçlamaktadır.(TANITIM YAZISI)
6102 sayılı yeni Türk Ticaret Kanunu'na uygun olarak hazırlanmış "Sigorta Hukuku" adlı eserimizin baskısının tükenmesi nedeniyle, yeni baskının hazırlanması gereği doğmuştur. Bu baskıda ilgili mevzuatta meydana gelen bazı değişiklikler ilgili yerlere işlenmiştir. Bu kapsamda 07.08.2018 tarih ve 700 sayılı "Anayasada Yapılan Değişikliklere Uyum Sağlanması Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname", "Taşıma İşleri Organizatörleri Yönetmeliği" bunlardan birkaçıdır.(ÖNSÖZDEN)
Causation between an insured risk and the loss is a required element for the policyholder to recover, as well as for the insurer who seeks to rely on an excluded risk to refuse to pay for the loss. This being said, the identification of the effective causes of a loss rests upon the application of causation tests which vary among jurisdictions, and is further complicated by the presence of multiple causes which requires rules to determine whether or not recovery must be allowed. The chapters in this book attempt to address these challenges with a comparative and holistic approach. They spring from the seminar entitled 'Causation in Insurance' jointly organised by Dr. Nüsret – Semahat Arsel International Business Law Implementation and Research Center (NASAMER) and the Turkish Insurance Law Association, which was held on 28 March 2018 at Koç University Research Center for Anatolian Civilizations (ANAMED).