"Kitabın bu baskısında 01.02.2018 tarihli ve 7103 s. K. ile 28.02.2018
tarihli ve 7101 s. K. ile başta HMK olmak üzere diğer ilgili mevzuatta
yapılan değişikliklere yer verilmiştir. Ayrıca 22.12.2016 tarihli ve
6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanununun ilgili hükümleri ile 12.10.2017
tarihli ve 7035 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu ve yine bu Kanunun diğer
bazı kanunlarda yaptığı değişiklikler de Kitaba işlenmiştir." (Tanıtım Yazısı)
İLGİLİ MEVZUAT
— Adlî Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanun 473
— Aile Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yargılama Usullerine Dair Kanun 493
— Avukatlık Kanunu ve Avukatlık Kanunu Yönetmeliği (ilgili maddeler) 497
— Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi 513
— Bilirkişilik Kanunu ve Bilirkişilik Kanunu Yönetmeliği 525
–– 2018 Yılı Bilirkişilik Asgari Ücret Tarifesi 567
— Ceza Muhakemesinde Ses ve Görüntü Bilişim Sisteminin
Kullanılması Hakkında Yönetmelik 569
— Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu (ilgili maddeler) 575
— Gider Avansı Tarifesi 581
— Hakem Ücret Tarifesi 583
— Harçlar Kanunu (ilgili maddeler) 585
— Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu 603
— Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu Yönetmeliği 617
— 2018 Yılı Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesi 637
— İstanbul Tahkim Merkezi Kanunu 643
— İş Mahkemeleri Kanunu 649
— Kadastro Kanunu (ilgili maddeler) 655
— Kanuni Faiz ve Temerrüt Faizine İlişkin Kanun 663
— Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun 665
— Milletlerarası Tahkim Kanunu 679
— Milletlerarası Tahkim Ücret Tarifesi Yönetmeliği 693
— Milletlerarası Tahkim Ücret Tarifesi Hakkında Tebliğ 695
— Noterlik Kanunu (ilgili maddeler) 699
— Mirasçılık Belgesi Verilmesi ve Terk Eden Eşin Ortak Konuta Davet Edilmesi İşlemlerinin Noterler Tarafından Yapılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik 705
— Sınai Mülkiyet Kanunu 709
— 2018 Yılı Tanıklık Ücret Tarifesi 713
— Tebligat Kanunu ve Tebligat Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik 715
— Elektronik Tebligat Yönetmeliği 755
— Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun (ilgili maddeler) 761
— Tüketici Hakem Heyetleri Yönetmeliği 765
— Tüketici Hakem Heyeti Raportörlüğü Yönetmeliği 777
— Yargıtay Kanunu ve Yargıtay İç Yönetmeliği (ilgili maddeler) 781
— Bölge Adliye ve Adlî Yargı İlk Derece Mahkemeleri İle Cumhuriyet Başsavcılıkları İdarî ve Yazı İşleri Hizmetlerinin Yürütülmesine Dair Yönetmelik 803
KAVRAMLARA GÖRE ARAMA CETVELİ 897
"Hukuk sistemi, hâkimin hukuku bildiği ve uygulaması için ayrıca tarafların bu yöndeki açıklamasına ihtiyacının bulunmadığı kabulüne {iura novit curid) dayanmaktadır. Bununla birlikte, anlaşılması özel veya teknik bilgi gerektiren vakıalar ve iddialar, hâkimin konunun uzmanı olan kişilerin bilgisine danışmasını gerekli kılabilir. İşte çözümü uzmanlığı veya özel bir bilgiyi gerektiren bu gibi durumlarda, bilirkişinin yazılı veya sözlü görüşüne başvurulabilir.
Bilirkişilik faaliyeti açısından getirilen kapsamlı değişiklikler, bilirkişilik siciline kayıtlı kişilerle birlikte, yargının işleyişinde yer alan tüm ilgililerin de konu hakkındaki düzenlemeleri takip etmesini gerekli kılmaktadır. Ayrıca, başta hukuk ve ceza yargısına ilişkin olmak üzere, bilirkişilik ile ilgili mevzuatın dağınık bir yapıda olması, bunun bir bütün olarak sunulmasına olan gereksinimi arttırmaktadır. Bilirkişilik Kanunu ve Bilirkişilik Yönetmeliği'nin yanı sıra, Adli Tıp Kurumu Kanunu, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve Karayolları Trafik Kanunu gibi bilirkişilik uygulamasıyla yakından ilgili diğer düzenlemeleri de kapsayan kitap da bunlara bir bütünlük içerisinde yer verilmiştir." (Tanıtım Yazısı)
Konu Başlıkları
"4686 sayılı Milletlerarası Tahkim Kanunu (MTK) ile 2001 yılında Türk Hukukuna giren değişiklikler, o güne kadar 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu (HUMK) çerçevesinde bilinen/alışılan kalıpları aşmanın ilk adımını oluşturmuştur. Hakem kararlarına karşı iptal davası açılması yolu MTK ile mevzuatımıza dahil olmuştur. Nitekim bundan önce hakem kararlarının temyizi söz konusu idi. Yaklaşık on yıl süren bu deneyimin ardından bu kez 1 Ekim 2011 yılında yürürlüğe giren HMK, iç (yerli, ulusal) tahkim bakımından MTK'ya paralel hükümler getirmiştir. Böylece MTK ile başlayan süreç, HMK m. 407 - 444 hükümleri ile devam etmiştir.
"Hukuk Muhakemeleri Kanunu'na Göre Hakem Kararlarının İptali", bu yeni hükümlerin kuşkusuz en önemlilerinden birisidir. Yukarıda belirtildiği üzere, ilke olarak HMK'nın tahkim hükümleri MTK'yı izlemekle birlikte, ondan ayrılan yönleri de mevcuttur. Bu bakımdan hakem kararlarının iptali konusu da özel bir önem taşımaktadır. MTK ve HMK'nın bu konudaki hükümleri pek çok ortak yön taşımakla birlikte, HMK m. 439 hükmü, birçok bakımdan MTK'dan bağımsız bir incelemeyi gerektirmektedir."
(Tanıtım Yazısı)
Konu Başlıkları
"Bu çalışma bilimsel bir çalışma değildir. Temyiz edilmeden kesinleşen Bölge Adliye Mahkemesi Kararları Yasal Mevzuat ve Yargıtay İçtihatları ile araştırılmıştır.
İstinafı temyizden ayıran temel farklılık, incelemenin niteliğidir. Temyizde kural olarak hukuki denetim yapılmaktadır; istinafta ise, maddi denetim ile hukuki denetim birlikte yapılmaktadır. İstinaf kararları (verildiği anda kesin olanları hariç) temyiz talebine tabidir. Temyiz sonucu verilen kararlar hakkında başka bir üst yargı organının denetimi söz konusu değildir.
Kesinlik sınırı kamu düzeni ile ilgilidir. Temyiz kesinlik sınırı belirlenirken yalnız dava konusu edilen taşınır malın veya alacağın değeri dikkate alınır. Faiz, icra (inkar) tazminatı, vekalet ücreti ve yargılama giderleri hesaba katılmaz.
Kitapta, hukuk mahkemelerinde, temyizi kabil olmayan İstinaf kararları, konularına göre tasniflenerek ve uygulamadan örneklerle zenginleştirilerek okuyucuya sunulmaktadır." (Arka Kapak Yazısı)
Konu Başlıkları
"Bu çalışmada, Yüksek Yargı Kararlarıyla "yemin delili" araştırılmış olup, hukuk mahkemelerinde yeminin şekli ve esasıyla ilgili yasal şartlar incelenmektedir.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 225 ve devamı maddelerinde yemine ilişkin usul hükümleri düzenlenmektedir. Kanunun 227-228. maddelerinde; uyuşmazlık konusu vakıanın ispatı için yeminden başka delili olduğunu beyan etmiş olan tarafın da yemin teklif edebileceği, yemin teklif olunan kimse, yemini edaya hazır olduğunu bildirdikten sonra, diğer tarafın teklifinden vazgeçerek başka bir delile dayanamayacağı ve yeni bir delil de gösteremeyeceği, yemin teklif edilen kimsenin, duruşmada bizzat hazır bulunmadığı takdirde, kendisine yemin için bir davetiye çıkarılacağı, davetiyeye, yemine konu hususlar hakkında sorulacak sorular ile geçerli bir özrü olmaksızın yemin için tayin olunan gün ve saatte mahkemeye bizzat gelmediği veya gelip de yemini iade etmediği yahut yemini eda etmekten kaçındığı takdirde, yemin konusu vakıaları ikrar etmiş sayılacağının yazılacağı belirtilmektedir.
Kitap, özellikle mesleğe yeni başlayan avukatlar, hukuk fakültesi öğrencileri ve konu ile ilgilenenler için uygulamaya yönelik olarak hazırlanmıştır." (Arka Kapak Yazısı)
Konu Başlıkları
"Eser de Yargıtay Büyük Genel Kurulu kararları ile daire kararları, özü bozulmayacak şekilde sade bir dil ile açıklanmış. Yeni Hukuk Yargılama Usulü Yasası'nın yürürlüğe girmesinden sonraki Yargıtay kararlarına yer vererek kararların güncelliğine önem verilmiş. Örnek kararların üstüne, kararın içeriğini belirten, dikkat çekici, kısa, anlamlı, şok başlıklar koyarak okurların anında hedefine ulaşması planlanmış." (Sunuştan)
"Yargılama faaliyetinin uzun sürmesi günümüz yargısının en temel sorunlarından biri haline gelmiş ve “Geciken adalet, adalet değildir!” anlayışı artık en çok dillendirilen özdeyiş haline gelmiştir.
Şair Abdurrahim Karakoç’un “Hâkim Beğ” şiiri;
Gene tehir etme üç ay öteye,
Bu dava dedemden kaldı hâkim beğ,
Otuz yılda babam düştü ardına,
Siz sağ olun o da öldü hâkim beğ,
Sekiz evlek tarla, bir geverlik su,
Yüz yılda hükme bağlanmaz mı bu?
Kazanmasam da hu kazansam da hu;
Oğlumun bir oğlu oldu hâkim beğ,
Hem davacı pişman hem davalı,
Bu yolda tükettik çulu çuvalı…
İle Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu’nun;
Ekmek, su, aş bulmak gecikebilir,
Temele taş bulmak gecikebilir,
Devlete baş bulmak gecikebilir,
Adalet gecikmez, tez verilmeli!
Dörtlüğü “Geciken adalet, adalet değildir!” anlayışının Türk Edebiyatı’nda kelimelere dökülmüş hâli olarak ortaya çıkmıştır.
Adalet, ekmek, su, aş bulmaktan; temele taş bulmaktan; hatta devlete baş bulmaktan daha elzem ise, bu kadar acil bir konuda haklı bile olsa mazeretlerin ardına sığınmak yerine her bir adalet neferinin üzerine düşeni yapması gerekir.
Cengiz Han’ın dediği gibi “Bir çivi bir nalı, bir nal bir tırnağı, bir tırnak bir ayağı, bir ayak bir atı, bir at bir kumandanı, bir kumandan bir orduyu, bir ordu bir vatanı mahvedebilir.”, Sözünü “kurtarabilir” tarzıyla ifade edenler de vardır ki, kanımızca bu ifade tarzı daha yerindedir.
Bu kapsamda; birer adalet neferi olan yargı mensupları, hâkimler ve savcılar önümüze gelen işlerde adaletin bir an önce ve doğru bir şekilde sağlanması için bir çivi gibi görevimizi eksiksiz ve gereği gibi yaparsak ülkemizde haklı adalet beklentisini karşılamış oluruz.
Geçici hukuki koruma tedbirleri, verilecek kararla kesin hukuki koruma sağlanıncaya kadar, adaletin tesisine; herkesin esasen suç teşkil eden “Kendiliğinden Hak Alma” girişimlerine, adaletle varılacak bir sonucu etkisiz kılma çabalarına engel olan; hak arama özgürlüğünü teminat altına alan, bir başka deyişle, hak arama özgürlüğünün güvenliğini sağlayan, önündeki engelleri kaldıran, bu yolda yürüyenleri koruyan en önemli hukuki müesseselerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Türkiye Adalet Akademisi’nde hâkim adaylarının meslek öncesi eğitimi için başlangıçta Hukuk Muhakemeleri Kanunu çerçevesinde anlatılan, önemi dolayısıyla özellikle izah edilen bu konu hâkim adaylarımızdan gelen yoğun talep ve Türkiye Adalet Akademisi yöneticilerinin isabetli tercihleri ile “Geçici Hukuki Korumalar” adıyla müstakil bir ders olarak anlatılmaya başlanmıştır.
Bu çalışmamızda gerek hâlihazırda görevde bulunan meslektaşlarımızın meslek içi eğitimlerinde gerekse hâkim adaylarının meslek öncesi eğitimlerinde yapılan sunumlar, bilimsel görüşler ve yargısal içtihatlarla desteklenerek zenginleştirilmiştir.
Uzun yıllar süren akademik bir çalışmadan ziyade kanuni düzenleme ve doktrindeki görüşlerle yargısal uygulamaların adeta bir fotoğrafını çeken, uygulama içerisindeki tüm avukat ve hâkimlere mevcut durumu gösteren ve olması gerekeni açıklayan bir çalışma olarak tasarlanmış bulunan bu çalışmamızın tüm yargı camiasına faydalı olmasını diliyorum.
Bilindiği üzere 1 Ekim 2011 tarihine kadarki süreçte ihtiyati tedbir kararlarına karşı üst kanun yolu olan temyize başvurma imkânının bulunmaması nedeniyle, Yargıtay içtihatlarıyla hem uygulamanın geliştirilmesi hem de uygulama birliğinin sağlanması mümkün olamamış; 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle birlikte bazı Yargıtay dairelerince ihtiyati tedbir kararlarının temyiz incelemesi yapılmış, bazı daireler ise, kendilerinin bu görevinin bulunmadığını kabul etmiş ve ancak istinaf kanun yoluyla bu denetimin yapılabileceğini ifade etmişlerdir.
Son olarak Yargıtay İçtihadı Birleştirme Genel Kurulu’nun 21.02.2014 Tarih ve 1/1 sayılı içtihadı birleştirme kararıyla, ihtiyati tedbir kararlarına karşı ancak istinaf kanun yoluna başvurulabileceği, geçici dönemde de olsa temyiz kanun yoluna başvurulmasının mümkün olmadığı görüşü benimsenmiş ve 20 Temmuz 2016 tarihinde Bölge Adliye Mahkemeleri’nin fiili olarak göreve başlamasıyla birlikte istinaf incelemesi yapılmaya başlanmıştır.
Bu çalışmamızda mümkün olduğunca Yargıtay’ın geçici hukuki korumalarla ilgili temyiz incelemesinin yapıldığı dönemde vermiş olduğu kararları ile bundan sonraki süreçte bu türden kararları temyiz kanun yolunun bulunmaması nedeniyle kesin olarak inceleyip karara bağlayacak olan Bölge Adliye Mahkemesi uygulamalarını göstermek adına birçok emsal karara yer verilmiştir. Ancak, uygulaması yoğun bulunan bir müessese olan geçici hukuki korumalarla ilgili uygulama birliğini sağlanabilmesi amacıyla tüm yargı camiasından bundan sonraki çalışmalarımızda kullanabilmek amacıyla emsal kararları tarafımızla paylaşmalarını özellikle bekliyorum.
Bundan sonraki baskılarda çalışmamızı akademik açıdan da zenginleştirebilmek adına çok değerli akademisyenlerimizin görüş, öneri ve eleştirileri ile katkılarını da beklediğimi ifade etmeliyim.
Çalışmamızda konular izahat kolaylığı nedeniyle, beş bölüme ayrılmış; birinci bölümde geçici hukuki korumaların genel özellikleri izah edilmiş, ikinci ve üçüncü bölümlerde ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz konusu işlenmiş; dördüncü bölümde delil tespiti konusu izah edilmiş ve son olarak beşinci bölümde geçici hukuki korumalara ilişkin yargısal kararlara yer verilmiştir." (Tanıtım Yazısı)
"Hilmi Şeker, Esbab-ı Mucibe'den Retoriğe Hukukta Gerekçe adlı eserinde doğu kökenli olan gerekçe kavramının varoluşunu ve bunun sonucunda meydana gelen hukuki ve toplumsal değişimleri akıcı bir anlatımla okurlara sunuyor.
Şeker, gerekçenin sağladığı yararın tek taraflı olmadığını, gerekçenin kültürel, politik ve ideolojik anlamda toplumdan etkilendiğini belirterek, gerekçenin devlet ve toplum arasındaki dengeyi sağladığını savunuyor. Gerekçenin toplumla bu kadar iç içe olmasının bir sonucu olarak tarih, sosyoloji ve felsefe gibi bilimlerden beslenerek zenginleştiğinin vurgulandığı bu eser, sadece hukuki açıdan değerli bir kaynak olmakla kalmıyor, aynı zamanda gerekçe kavramının tarihi ve felsefi boyutu hakkında bir başvuru kitabı olma özelliğini taşıyor." (Tanıtım Yazısı)
Konu Başlıkları
İÇİNDEKİLER HUKUK MUHAKEMELERİ KANUNU BİRİNCİ KISIM, Genel Hükümler9 BİRİNCİ BÖLÜM, Görev, Yetki ve Yargı Yeri Belirlenmesi9 BİRİNCİ AYIRIM, Görev9 İKİNCİ AYIRIM, Yetki10 ÜÇÜNCÜ AYIRIM, Görevsizlik veya Yetkisizlik Kararı Üzerine Yapılacak İşlemler ve Yargı Yeri Belirlenmesi13 İKİNCİ BÖLÜM, Yargılamaya Hâkim Olan İlkeler14 ÜÇÜNCÜ BÖLÜM, Hâkimin Yasaklılığı, Reddi ve Hukuki Sorumluluğu16 BİRİNCİ AYIRIM, Hâkimin Davaya Bakmaktan Yasaklılığı ve Reddi16 İKİNCİ AYIRIM, Hâkimin Hukuki Sorumluluğu20 DÖRDÜNCÜ BÖLÜM, Taraflar ve Davaya Katılan Üçüncü Kişiler22 BİRİNCİ AYIRIM, Tarafların Ehliyetleri22 İKİNCİ AYIRIM, Dava Arkadaşlığı23 ÜÇÜNCÜ AYIRIM, Davanın İhbarı ve Davaya Müdahale24 DÖRDÜNCÜ AYIRIM, Davaya Vekâlet26 BEŞİNCİ BÖLÜM, Teminat29 ALTINCI BÖLÜM, Süreler, Eski Hâle Getirme ve Adli Tatil30 BİRİNCİ AYIRIM, Süreler30 İKİNCİ AYIRIM, Eski Hâle Getirme31 ÜÇÜNCÜ AYIRIM, Adli Tatil32 İKİNCİ KISIM, Dava Çeşitleri, Dava Şartları ve İlk İtirazlar34 BİRİNCİ BÖLÜM, Dava Çeşitleri34 İKİNCİ BÖLÜM, Dava Şartları ve İlk İtirazlar36 BİRİNCİ AYIRIM, Dava Şartları36 İKİNCİ AYIRIM, İlk İtirazlar37 ÜÇÜNCÜ KISIM, Yazılı Yargılama Usulü37 BİRİNCİ BÖLÜM, Davanın Açılması37 İKİNCİ BÖLÜM, Cevap Dilekçesi39 ÜÇÜNCÜ BÖLÜM, Cevaba Cevap ve İkinci Cevap Dilekçesi41 DÖRDÜNCÜ BÖLÜM, Ön İnceleme41 BEŞİNCİ BÖLÜM, Tahkikat ve Tahkikat Sırasındaki Özel Durumlar43 BİRİNCİ AYIRIM, Tahkikat43 İKİNCİ AYIRIM, Duruşma44 ÜÇÜNCÜ AYIRIM, Ön Sorun ve Bekletici Sorun48 DÖRDÜNCÜ AYIRIM, Davaların Birleştirilmesi ve Ayrılması49 BEŞİNCİ AYIRIM, İsticvap50 ALTINCI AYIRIM, Islah ve Maddi Hataların Düzeltilmesi51 ALTINCI BÖLÜM, Tahkikatın Sona Ermesi ve Sözlü Yargılama53 DÖRDÜNCÜ KISIM, İspat ve Deliller54 BİRİNCİ BÖLÜM, Genel Hükümler54 İKİNCİ BÖLÜM, Belge ve Senet56 ÜÇÜNCÜ BÖLÜM, Yemin63 DÖRDÜNCÜ BÖLÜM, Tanık65 BEŞİNCİ BÖLÜM, Bilirkişi İncelemesi72 ALTINCI BÖLÜM, Keşif78 YEDİNCİ BÖLÜM, Uzman Görüşü79 BEŞİNCİ KISIM, Hüküm ve Davaya Son Veren Taraf İşlemleri79 BİRİNCİ BÖLÜM, Hüküm79 İKİNCİ BÖLÜM, Hükmün Tashihi ve Tavzihi82 ÜÇÜNCÜ BÖLÜM, Davaya Son Veren Taraf İşlemleri83 ALTINCI KISIM, Basit Yargılama Usulü85 YEDİNCİ KISIM, Yargılama Giderleri ve Adli Yardım87 BİRİNCİ BÖLÜM, Yargılama Giderleri87 İKİNCİ BÖLÜM, Adli Yardım90 SEKİZİNCİ KISIM, Kanun Yolları92 BİRİNCİ BÖLÜM, İstinaf92 İKİNCİ BÖLÜM, Temyiz98 ÜÇÜNCÜ BÖLÜM, Yargılamanın İadesi103 DOKUZUNCU KISIM, Çekişmesiz Yargı106 ONUNCU KISIM, Geçici Hukuki Korumalar111 BİRİNCİ BÖLÜM, İhtiyati Tedbir111 İKİNCİ BÖLÜM, Delil Tespiti ve Diğer Geçici Hukuki Korumalar115 ONBİRİNCİ KISIM, Tahkim116 ONİKİNCİ KISIM, Son Hükümler130 HUKUK MUHAKEMELERİ KANUNU YÖNETMELİĞİ137 TEBLİGAT KANUNU169 TEBLİGAT KANUNUNUN UYGULANMASINA DAİR YÖNETMELİK187 ELEKTRONİK TEBLİGAT YÖNETMELİĞİ217 YURT DIŞI TEBLİGAT VE İSTİNABE TALEPLERİNDE UYULMASI GEREKEN USUL VE ESASLARA DAİR TEBLİĞ225 KANUNİ FAİZ VE TEMERRÜT FAİZİNE İLİŞKİN KANUN231 MİLLETLERARASI ÖZEL HUKUK VE USUL HUKUKU HAKKINDA KANUN235 ELEKTRONİK İMZA KANUNU251 HUKUK UYUŞMAZLIKLARINDA ARABULUCULUK KANUNU261 HUKUK UYUŞMAZLIKLARINDA ARABULUCULUK KANUNU YÖNETMELİĞİ277 HARÇLAR KANUNU 303
"Bu kitap bilimsel bir çalışma değildir, uygulamadan örneklerle, okuyucuya pratikte kolaylık sağlanması için hazırlanmıştır.
Medeni usul hukukunda, iddia ve savunmanın genişletilmesi ve değiştirilmesi yasağının istisnası olan ıslah, davada tek taraflı irade beyanıyla ve sadece bir kere kullanılabilen bir hak olması nedeniyle önem arz etmektedir.
Kitapta; kısmi dava ve belirsiz alacak davasında ıslahın yanı sıra, mahkemelerin görevlerine göre ayrılmış örnek dilekçeler ile güncel Yargıtay kararlarına yer verilerek, konunun uygulama boyutuna ağırlık verilmiştir.
Islah – Kısmi Dava – Belirsiz Alacak Davası
Yüksek Mahkeme Karar Örnekleri
Dilekçe Örnekleri" (Arka Kapak Yazısı)
İçindekiler