İçindekiler
- İş Kanunu
- Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu
- Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu ve Toplu Sözleşme Kanunu
- Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanun
- İş Mahkemeleri Kanunu
- Deniz İş Kanunu
- Türkiye İş Kurumu Kanunu
- Hafta Tatili Kanunu
- Öğle Dinlenmesi Kanunu
- Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun
- Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun
- Türk Soylu Yabancıların Türkiye'de Meslek Ve Sanatlarını Serbestçe Yapabilmelerine, Kamu, Özel Kuruluş Veya İşyerlerinde Çalıştırılabilmelerine İlişkin Kanun
- İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu
- Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun
- Mesleki Eğitim Kanunu
- Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu
- Sosyal Sigortalar Kanunu
- İşsizlik Sigortası Kanunu
- Esnaf ve Sanatkarlar Ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu
- Tarım İsçileri Sosyal Sigortalar Kanunu
- Yurt Dışında Bulunan Türk Vatandaşlarının Yurt Dışında Geçen Sürelerinin Sosyal Güvenlikleri Bakımından Değerlendirilmesi Hakkında Kanun
- Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu
- 65 Yasını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun
"LİBRA Mevzuat Serimizin 6. kitabı olan İş Kanunu, klasik bir derlemede yer alan kanun, tüzük ve yönetmeliklerin ötesinde, zengin bir kavram dizini ile bilgi notlarına içeriğinde yer vermektedir.
Kitapta ayrıca okuyucularımızın LİBRA Mevzuat Dizimizin diğer kitaplarından alışık olduğu tasarım öğeleri korunarak, kitabın yine pratik ve rahat bir şekilde kullanılabilmesi amaçlanmıştır.
Okuyucularımız için temel başvuru kaynağı olacağını düşündüğümüz bu kitabı, her yıl yenileyerek en doğru ve güncel mevzuatı sizlere düzenli olarak sunmayı hedeflemekteyiz." (Arka Kapak Yazısı)
Konu Başlıkları
"Günümüzde iş sağlığı ve güvenliği, İş Hukukunun en önemli konularından birisi olarak kabul edilmektedir. Gerçekten İş Hukukuna hâkim olan işçinin korunması ilkesi, işçilerin iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı korunmasını, işyerinde oluşabilecek her türlü tehlikeye karşı önlem alınmasını ve işçiye sağlıklı ve güvenli çalışma ortamı sağlanmasını gerektirir.
31.12.2012 tarih ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun kabul edilmesi birlikte Türkiye'de yeni bir dönem başlamıştır. 6331 sayılı Kanun hazırlanırken Avrupa Birliği ve Uluslararası Çalışma Örgütü'nün normları dikkate alınmıştır. Kanun sadece işçileri değil tüm çalışanları kapsamaktadır. Birçok yeniliği beraberinde getiren Kanun, iş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenmesi açısından proaktif bir yaklaşım benimsemiştir.
İş güvenliği uzmanı olabilecek kişilerin fakülte ve yüksekokullarında zorunlu hale getirilen iş sağlığı ve güvenliği dersi için kaynak olması amaçlanan kitap aynı zamanda iş sağlığı ve güvenliği profesyonelleri açısından da kapsamlı ve güncel bir kaynaktır." (Tanıtım Yazısı)
Konu Başlıkları
Konu Başlıkları
"7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu'nun 01 Ocak 2018'de yürürlüğe girmesiyle bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan iş uyuşmazlıklarında ve işe iade taleplerinde, "dava şartı olarak zorunlu arabuluculuk" kurumu hukukumuza girmiş, bu düzenlemeyle dava açmadan önce arabuluculuğa başvurma zorunluluğu getirilmiştir.
Zorunlu Arabuluculuk uygulaması; arabuluculuğa başvuru, yetki, arabuluculuk faaliyetin yürütülmesi, sonlanması, gibi tüm aşamaları detaylı olarak anlatılmıştır. Bununla birlikte dava açılamazlık, icra edilebilirlik, toplantıya katılmamanın müeyyidesi, zamanaşımı, arabuluculukta adli yardım gibi ilgili tüm düzenlemelere yer verilmiştir.
Tüm bu başlıklar başta İş Kanunu olmak üzere, iş uyuşmazlıkları bakımından zorunlu arabuluculuk kapsamına alınan; başta Türk Borçlar Kanunu olmak üzere, diğer kanunlar açısından ele alınmıştır.
İşe iade talebi de zorunlu arabuluculuk kapsamına alındığından işe iade davasının arabuluculuk prosedürü, işyerinin devri, alt işverenlik ilişkisi, geçici iş ilişkisi ve sözleşmenin devri gibi iş hukukunda üçlü iş ilişkiler, zorunlu arabuluculuk uygulaması açısından incelenmiştir.
Eserde, alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleri ve arabuluculuk kurumu, doktrin, literatür açısından incelenmiş, 7036 sayılı Kanunda düzenlenmeyen hükümler bakımından devreye girecek olan, 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu ve uygulamasına da yer verilmiştir. Bu incelemelerin yanında İş Mahkemeleri Kanunun getirmiş olduğu diğer önemli düzenlemelere de yer verilmiştir.
Eser; zorunlu arabuluculuk faaliyetinin merkezinde yer alan, taraflara, tarafların avukatlarına ve arabuluculara; kısaca tüm uygulayıcılara yardımcı olmak amacıyla hazırlanmıştır." (Arka Kapak Yazısı)
Konu Başlıkları
İçindekiler
Kısaltmalar V
Özet 1
Birinci Bölüm
Genel Bilgiler
İkinci Bölüm
Uygulama – Örnek Dilekçeler
İş Kazası Tespiti Dilekçesi 35
İş Kazası Ve Sürekli İş Görememezlik Aylığı Talep
Dilekçesi 37
Manevi Ve Maddi Belirsiz Tazminat Davası 39
Manevi Tazminat Cevap Dilekçesi 41
Hmk 107 Ve Bilirkişi Raporu Uyarınca Eksik Harcın Tamamlanması Dilekçesi 42
Rücuen Alacak Davası Dilekçesi I 44
Rücuen Tazminat Davası Dilekçesi Iı 45
Rücuen Tazminat Dilekçesi Iıı 46
Rücuen Tazminat Dilekçesi Iv 48
İş Başmüfettişi Tarafından Tutulan Tutanak 49
İş Kazası Nedeniyle Maddi Ve Manevi Tazminat Dilekçesi I 51
İş Kazası Nedeniyle Maddi Ve Manevi Tazminat Dilekçesi Iı 54
İş Kazası Nedeniyle Maddi Ve Manevi Tazminat Dilekçesi Iıı 56
İş Kazası Nedeniyle Maddi Ve Manevi Tazminat Dilekçesi Iv 60
İş Kazası Nedeniyle Tazminat Davası Dilekçesi V 63
İş Kazası Nedeniyle Tazminat Dilekçesi Vı 65
İş Kazası Nedeniyle Tazminat Dilekçesi Vıı 67
İş Kazası Nedeniyle Tazminat Dilekçesi Vııı 69
İş Kazasının Tespiti Davası Dilekçesi Ix 70
İş Kazasından Asıl İşverenin Sorumluluğuna İlişkin Cevap Dilekçesi 72
İş Kazası Nedeniyle Destekten Yoksun Kalma Davasında Cevap Dilekçesi 76
Iı. İş Mahkemesi Tensip Ve Yazışma Örnekleri 78
Tensip Tutanağı I 78
Ön İnceleme Tensip Tutanağı Iı 80
İhzar Müzekkeresi 81
Harçlandırma Formu 82
Rücuen Tazminat - Tensip Zaptı Örneği I 83
Rücuen Tazminat - Tensip Zaptı Örneği Iı 85
Müzekkere Örneği 88
Iıı. İş Kazasıyla İlgili Örnek Bilirkişi Raporları 88
İş Kazasında Maddi Ve Manevi Tazminat I 88
İş Kazası Sonucu Maddi - Manevi Tazminat Iı 92
Yaralamalı İş Kazasında Maddi Ve Manevi Tazminat 99
İş Kazasında Maddi Ve Manevi Tazminat - Ek Rapor 106
İş Kazasında Maddi Ve Manevi Tazminat - Ek Hesaplama 110
Ölümlü İş Kazasında Maddi Ve Manevi Tazminat Kusur
Oranı I 115
Ölümlü İş Kazasında Maddi Ve Manevi Tazminat - Kusur
Oranı Iı 119
Ölümlü İş Kazasında Maddi Ve Manevi Tazminat - Kusur Oranı Iıı 124
İş Kazasında Maddi Ve Manevi Tazminat Kusur Oranı Iv 130
İş Kazasında Maddi Ve Manevi Tazminat Kusur Oranı V 134
İş Kazasında Maddi Ve Manevi Tazminat Kusur Oranı Vı 137
İş Kazasında Maddi Ve Manevi Tazminat Vıı 141
İş Kazasında Maddi Ve Manevi Tazminat Vııı 145
Kusur Oranının Tespiti 149
Maddi Ve Manevi Tazminat & Taksirle Yaralanmaya
Sebep Olma I 153
Maddi Ve Manevi Tazminat Taksirle Yaralanmaya Sebep Olma Iı 156
Üçüncü Bölüm
Yüksek Mahkeme Kararları
(Konulara Göre Tasniflenmiş Özetler )
Ekler
Mevzuat
Iı. İş Sağlığı Ve Güvenliği Kanunu 379
Iıı. İş Mahkemeleri Kanunu 407
Iv. İş Sağlığı Ve Güvenliği İle İlgili Mevzuat Listesi 421
Yararlanılan Kaynaklar 425
"Hızla gelişen teknoloji ile değişen rekabet şartları yeni çalışma biçimlerini, yeni çalışma biçimleri yeni bir takım üretim ilişkilerini ve üretim ilişkilerindeki bu değişim de iş ilişkileri hakkındaki mevzuatın hızla değişmesini veya yenilerinin öngörülmesini gerektirmektedir. Gerek mevcut gerekse değişen kurallara uyum mikro bazda işyerlerinde daha sağlıklı iş ilişkilerinin kurulmasına ve sürdürülebilmesine olanak sağlamakta, maliyetleri azaltmakta, Devletin düzenleyici faaliyetlerinin ve yargı kararlarının işletmeye olası olumsuz etkilerini en aza indirmektedir. Bu husus aynı zamanda rekabet şartlarında işletmenin korunması ve büyümesi anlamında politikalar belirlenmesine ve bunların sağlıklı bir şekilde uygulanabilmesine olanak sağlayan araçlardan biri olmaktadır.
Bu bağlamda Ülkemizde iş ilişkilerine olan ilgi daha ziyade meydana gelmesinden sonra bir sorunun nasıl çözülebileceğine yöneliktir. Ancak sorunun çözümü için katlanılması gereken maliyetler sorun çıkmaması yolunda katlanılması gereken maliyetlerden daha fazla olacaktır. Bu husus ise iş ilişkilerinin düzenlenmesine proaktif bir yaklaşımı zorunlu kılmaktadır. Bu ifade sorun çıkarmayacak bir sistemin kurulması ve işletilmesi anlamına gelmektedir. Böyle bir iş ilişkileri sisteminin en başta iş mevzuatına uygun olması gerektiği açıktır.
İşte bu kitap anılan proaktif yaklaşımın bir yansıması olarak işyerinde iş ilişkilerinin ilgili mevzuata göre ne şartlarda kurulacağına ve nasıl yürütüleceğine kılavuzluk etme iddiasında olan bir kitaptır.
İlgililere faydalı olması dileğiyle…" (Arka Kapak Yazısı)
Konu Başlıkları
İçindekiler
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilim Dalı mensuplarının ortak katkılarıyla hazırlanmış olan "İş Hukuku Temel Kanunları" kitabının ilk basısının tükenmesi üzerine, ikinci basının yayına hazırlanması gerekliliği ortaya çıkmıştır. Geçen zaman içerisinde, iş mevzuatında meydana gelen tüm gelişmeler gözetilerek, çalışma güncellenmiştir.İlk basıda olduğu gibi bu basıda da, kanun maddesini değiştiren veya maddeye ilaveler getiren kanunlar, ilgili her bir madde metni içerisinde, kanun ve madde numarası ile Resmi Gazete bilgileriyle birlikte gösterilmiştir. Maddelerin altlarında yer alan notlarda ise ilgili kanunlarla bağlantı kurulmuş, maddelerde çıkarılması öngörülen yönetmeliklerin isimleri ve Resmi Gazete bilgileriyle birlikte zikredilmesiyle yetinilmiştir. Anayasa Mahkemesi incelemesinden geçen her bir maddenin altında, Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilen kararların yanı sıra iptal başvurusu reddedilen kararlara da ayrıca yollamada bulunulmuştur.(ÖNSÖZDEN)
"İşe iade davalarının işveren ve işçiler için son derece önemli sonuçlar içermesi, işe tekrar başlamaktan ziyade fesih sonrası yeni bir işçilik tazminatı haline dönüşmesi, konuyla ilgili mevzuatın sadece dört maddeden ibaret olmasına karşın Yargıtay kararlarının çerçeveyi çizmesi, çalışma hayatının dinamik yapısı... nedenleriyle konunun etraflıca incelenip anlatılması amacıyla çalışma üç ayrı cilt olarak hazırlanmış.
Geçerli bir fesih yapmak kadar, işe iade davasının kazanılmasından sonraki süreç de çok önemlidir. Bu süreci "hükmün uygulanması" olarak adlandırıp olası tüm alternatiflerin nasıl sonuçlar getireceği Yargıtay Kararları çerçevesinde anlatılmaya çalışılmış.
İlk ciltte olduğu gibi konular mümkün mertebe çok alt başlık altında anlatılmaya çalışılmış. Özellikle başlatılacak iş konusunu detaylarıyla inceleyip ortaya koyabilmek için neredeyse her Yargıtay kararı ayrı bir başlık altında gösterilmiş."
(Önsözden)